Foto: Getty
Foto van Eva Jinek

Onze obsessie met geluk loopt de spuigaten uit, zegt deze psychiater

We moeten echt een keer kappen met die obsessie met gelukkig zijn. Lang leve de tegenslag! Dat is wat psychiater Dirk de Wachter haarfijn uitlegt op het Brainwash Festival.

Foto: Getty
Foto: Getty

Scroll eens door een willekeurige Facebook of Instagram tijdlijn en wat zie je: lachende mensen, leuke feestjes, geweldige vrienden. Het geluk spat ervan af. Toch weten we allemaal uit eigen ervaring dat het leven niet een aaneenschakeling van Instagramwaardige momenten is. Maar waarom zijn we dan toch allemaal zo geobsedeerd met gelukkig zijn (en lijken)?

Dat is wat psychiater Dirk de Wachter zich afvraagt. In een geweldige speech op Brainwash festival legt hij uit hoe dat precies zit en waarom tegenslag minstens zo belangrijk is als geluk. En dat willen we graag met jullie delen.

Lekker rustig, toch?

“Psychiater zijn, het leek me wel een leuk beroep. Rustig aan: boekje lezen, patiënten spreken,” begint De Wachter zijn verhaal. Maar zijn beroep bleek alles behalve rustig: “Ik krijg het werk niet gedaan. En mijn collega’s ook niet; er zijn overal wachtlijsten.”

Geobsedeerd met geluk

Waar heeft dat mee te maken? Volgens De Wachter ligt het aan onze obsessie met gelukkig zijn. En niet zomaar gelukkig zijn. Nee, alles moet he-le-maal fantastisch zijn.

In de kern is er natuurlijk niets mis met deze drang om gelukkig te willen zijn. Sterker nog, er zijn meer dan genoeg redenen waarom we onszelf gelukkig mogen prijzen: “We hebben geen grote hongersnood, geen epidemieën waar hele bevolkingsgroepen aan sterven en materieel hebben we het in onze geschiedenis nog nooit zo goed gehad als nu,” vertelt De Wachter. Maar in de praktijk merkt hij hier weinig van: “Waarom zijn we zo vermoeid, nemen we zoveel pillen en heeft iedereen een diagnose?”

De hemel op aarde bestaat niet

Onze moderne obsessie met geluk komt volgens de psychiater door ‘de afschaffing van de hemel’. Nu de belofte van een hiernamaals afvalt, willen we het meeste halen uit het leven op aarde. “Nu willen wij zonodig de hemel hier. Met onze westerse hoogmoed denken we ook dat we deze hemel kunnen maken, produceren of zelfs kunnen kopen.” Maar die vorm van ultiem geluk is gewoonweg niet haalbaar en zorgt in de praktijk zelfs voor veel ‘miserie, depressie en vermoeidheid’ legt de psychiater uit.

De oplossing

Oke, nu we weten waar onze obsessie met geluk vandaan komt, is het tijd voor een oplossing. En die is volgens de psychiater eigenlijk best simpel: we moeten onze verwachtingen een beetje bijstellen en genieten van de kleine dingen. “Ik pleit voor gewonigheid en het plezier daarin te vinden. Ik pleit niet voor ongelukkigheid an sich, maar voor geluk vinden in het gewone.”

De schoonheid van de tegenslag

Naast geluk vinden in de gewone dingen, moeten we ook de lastige dingen een plek durven te geven. En dat gaat makkelijker als je weet dat ook die dingen belangrijk zijn. “Ik denk dat de lastigheden van het leven aanleiding geven tot liefde,” zegt De Wachter. En hij vervolgt: “Want juist als het leven een beetje moeilijk wordt, heeft het menselijke dier behoefte aan een ander.”

Foto: Ambreen Hasan, Unsplash
Foto: Ambreen Hasan, Unsplash

En this is where the magic happens volgens de psychiater: “Het verdriet, dat we liever niet willen en niet zo leuk vinden, dat geeft aanleiding tot de liefde.” Kortom: het is juist in momenten van tegenslag dat we ontdekken hoe fijn het is om vrienden, familie en geliefden om ons heen te hebben. Koester deze momenten dus.

Meer kwetsbaarheid

En dit laatste is nu precies het probleem in onze moderne maatschappij legt De Wachter uit: “Dat verdriet moet altijd worden weggemoffeld in de duisternis; onze lastigheid, onze moeilijkheid, onze kwetsbaarheid.”

“Ik pleit ervoor om meer kwetsbaarheid, gevoeligheid en de kleine verdrietigheden met elkaar te delen,” vervolgt de psychiater.” Zodat mensen een beetje elkaars psychiater kunnen zijn.”

Dus in plaats van ons stoer voor te doen en ons te verschuilen achter zonnige Instagram posts, mogen we best wat eerlijker zijn over de lastige dingen des levens. Want daar kan nog best wat moois uitkomen.

Bekijk het hele verhaal van Dirk de Wachter via de link hieronder.

Bron: 
Brainwash