Foto: Screenshot 'Bridget Jones' (Miramax)
Foto van Eva Jinek

Kerst is de beste tijd van het jaar om single te zijn (volgens deze journalist)

Single bells, single bells, single all the way! Journalist Lizzie Cernik betoogt in The Guardian dat het juist heerlijk is om alleen te zijn met kerst.

Foto: Screenshot 'Bridget Jones' (Miramax)
Foto: Screenshot 'Bridget Jones' (Miramax)

“De kerstliedjes klinken overal en dat betekent voor singles dat het tijd is om de beste openingszinnen uit je mouw te schudden en naar rechts te swipen,” opent Cernik haar betoog in The Guardian.

Cuffing Season

Winter wordt in het Engels ook wel eens ‘cuffing season’ genoemd, oftewel: de tijd waarin mensen driftig op zoek gaan naar een nieuwe partner om zich lekker tegenaan te nestelen terwijl het sneeuwt (of hagelt of regent, you get the point).

Maar de kou is volgens Cernik niet de enige reden voor de zoektocht naar een nieuw liefje. Er ligt ook behoorlijk wat sociale druk op het hebben van een relatie tijdens de feestdagen. Denk maar aan iedereen die zich op kerstavond onder de boom van zijn of haar schoonfamilie neervlijt.

Meer mensen op Tinder

Geen wonder dus dat de aanmeldingen op datingsites en apps behoorlijk stijgen in de aanloop naar kerst. Het lijkt dé tijd van het jaar waarin mensen massaal condooms inslaan, in de hoop de ware - of gewoon iemand - tegen te komen.

Foto: Screenshot 'Bridget Jones' (Miramax)
Foto: Screenshot 'Bridget Jones' (Miramax)

Alleen zijn met kerst is heerlijk

“Ooit werd ik al depressief bij het idee van een eenzame kerst, dat ik genoegen nam met een man die zoende alsof mijn keelamandelen zijn tong moesten repareren na een tragisch ongeluk in de keukenmachine,” zegt Cernik over haar eigen ervaringen in ‘december-daten’. Daarom is die zoektocht naar Mr. of Mrs. Right volgens haar totáál overbodig: “Ik kijk oprecht uit naar een kerst als gelukkig vrijgezel zónder dating-apps.”

“Gooi de adviezen van die bemoeizuchtige familieleden en Mariah Carey gerust overboord. Kerst is de beste tijd om alleen te zijn,” betoogt Cernik. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar dat is het niet volgens de journalist. “Tijd doorbrengen met jezelf is de grootste luxe die een mens kan hebben (vraag maar aan elke kersverse vader of moeder).”  

Foto: Screenshot 'Bridget Jones' (Miramax)
Foto: Screenshot 'Bridget Jones' (Miramax)

Vastklampen aan jeugdsentiment

Ook al heb je alle vrijheid als je niet aan een geliefde of de bijbehorende schoonfamilie vastzit, toch zal je waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengen met je familie terwijl je iets te diep in het glaasje kijkt. Maar ook dit soort momenten hebben volgens Cernik hun charme als single. Noem het ‘jeugdsentiment’ waar je dan nog iets langer van kunt genieten. “Ook al ben ik 33, mijn ouders hangen nog steeds elk jaar een kerstsok voor me op die wordt gevuld door de kerstman,” zegt de journalist.

Thuiskomen in een leeg huis

En als je je dan helemaal ongans hebt gegeten aan van alles (en nog meer), kom je daarna thuis in een leeg en donker huis. Maar volgens Cernik is ook dit eigenlijk een feestje: “Als ik thuis kom, gooi ik de verwarming aan en ga gewoon een uur in een warm bad liggen. Er is toch niemand om te klagen over de energierekening.” En het wordt nog beter volgens de journalist: “In plaats van op zoek naar iemand om te zoenen als de klok het nieuwe jaar inluidt, boek je gewoon een vakantie naar Australië om ergens op een strand dronken het feit te vieren dat je zo weinig verantwoordelijkheden hebt.”

Singles zijn geen freaks

“Natuurlijk zijn er ook genoeg redenen om het hebben van een relatie te vieren,” vervolgt Cernik. “Maar in een wereld waar single vrouwen boven de 30 gezien worden als ‘freaks’, is het de hoogste tijd om op iets anders te focussen. In plaats al die slechte dates te doorstaan in een wanhopige poging om maar niet alleen te hoeven zijn met kerst, moeten we juist genieten van ons eigen gezelschap en de aanwezigheid van familie, vrienden en je carrière.”

“Dit jaar dus niet kniezen over je relatiestatus of wanhopig op zoek naar zomaar iemand, maar gewoon genieten van die tijd alleen (zolang het nog kan)!” “Want,” zegt Cernik: “Onthoud goed, wanneer je de ware hebt gevonden, ga je de tijd nog missen dat je urenlang zoet was met het uitknijpen van je puisten in de badkamerspiegel.”

Kortom, als of je nou een relatie hebt of niet. Eigenlijk maakt het helemaal niets uit. Maar niemand hoeft bij de pakken neer te zitten omdat er dit jaar misschien geen kus onder de maretak in zit.

Bron: 
The Guardian