Van negativiteit worden we soms juist gelukkiger.
Foto van Eva Jinek

Je ongelukkig voelen, is zo slecht nog niet (dit is waarom)

Woede, verdriet en frustratie? Het zijn niet bepaald de emoties die je koppelt aan geluk. Maar niets is minder waar blijkt uit onderzoek van de American Psychological Association.

Van negativiteit worden we soms juist gelukkiger.
Van negativiteit worden we soms juist gelukkiger.Unsplash

Dat klinkt misschien een beetje gek. Maar volgens Bedrock zijn al deze oplopende emoties zo gek nog niet. Die frustratie die je voelt als je een kop thee omgooit tijdens je ontbijt, balen van een stoplicht dat je nét niet haalt of de complete machteloosheid die je voelt nadat je na alle pech óók nog eens de trein mist, zijn niet bepaalt dingen waar je blij van wordt. Maar al deze emoties kunnen je dus écht gelukkiger maken, blijkt uit  onderzoek van American Psychological Association.

Emoties maken ons hoe dan ook gelukkiger

Aan het onderzoek deden 2.324 universiteitsstudenten mee uit maar liefst acht verschillende landen wereldwijd. Ze kregen vragen over de mate van tevredenheid over hun leven. En daarbij werd de nadruk vooral gelegd op de vraag of hun emoties die naar boven kwamen, ook écht gevoeld werden. Of ze nou negatief of positief waren.

En wat blijkt? Hoe vrijer we zijn om emoties te voelen, of die nou negatief of positief zijn, hoe gelukkiger we zijn. Het maakt dus eigenlijk geen sikkepit uit of we boos, blij, verdrietig, euforisch of gefrustreerd zijn.

Hoe authentieker, hoe beter

Over het algemeen willen we ons natuurlijk gewoon gelukkig voelen en vooral positieve energie overbrengen op onze medemens. Maar soms is dat gewoonweg niet mogelijk. En volgens het onderzoek is de kans op een tevreden leven het grootst als onze gevoelens zo authentiek mogelijk zijn. Altijd mooi weer spelen heeft weinig zin.

Dus voordat je je stinkende best gaat doen om écht blij en gelukkig te zijn, vergeet dan niet dat een donderwolkje in je humeur af en toe ook geen kwaad kan. Of blijf gewoon lekker een dagje thuis.

Bron: 
Bedrock