Of je nou tegen je oudere zus opkeek, of haar niet kon luchten of zien, ze heeft hoe dan ook invloed gehad op wie je nu bent.
Foto van Eva Jinek

Je broers en zussen hebben meer invloed gehad op wie je nu bent dan je denkt

Of je nou tegen je oudere zus opkeek, of haar niet kon luchten of zien. Het feit dat ze er was, heeft hoe dan ook invloed gehad op wie jij nu bent. The Atlantic laat zien hoe groot deze invloed van broers en zussen is.

Of je nou tegen je oudere zus opkeek, of haar niet kon luchten of zien, ze heeft hoe dan ook invloed gehad op wie je nu bent.
Of je nou tegen je oudere zus opkeek, of haar niet kon luchten of zien, ze heeft hoe dan ook invloed gehad op wie je nu bent. Gettyimages

Hoewel je misschien denkt dat je ouders de allermeeste invloed hebben op je ontwikkeling, moet je de rol van je broers en zussen zeker niet onderschatten. Niet omdat ze nu per se allemaal de neiging hebben constant te moederen, maar omdat ze hoe dan ook de nodige emoties bij je hebben opgeroepen.

Hoe ze invloed uitoefenen op je leven

Met broers en zussen heb je een relatie die je met niemand anders hebt. Je hebt ze niet zelf gekozen, in tegenstelling tot vrienden, en ze zijn ook weer heel anders dan ouders. Het is niet hun taak om er no matter what voor je te zijn. Broers en zussen krijg je er gewoon gratis bij. Het blijken echter wel degenen te zijn waar oudere mensen nog het meest contact hebben, volgens The Atlantic. En omdat ze zo dichtbij je staan zal je je hele leven aan hen blijven spiegelen.

Onvoorwaardelijke liefde (maar ook flink ruzie maken af en toe)
Onvoorwaardelijke liefde (maar ook flink ruzie maken af en toe)Gettyimages

In het artikel wordt aan de hand van diverse onderzoeken aangetoond hoe groot de invloed van broers en zussen is op je eigen ontwikkeling. Het komt erop neer dat wat jij vindt van je broers of zussen, je helpt bij het uitvinden van wie je bent en wie je wilt zijn of worden. Het meest invloedrijke aspect van broers en zussen, is hun aanwezigheid. Misschien vind je je broer of zus wel super cool en kijk je naar ze op. Het liefst doe je alles wat zij ook doen en daardoor zal je steeds meer op ze gaan lijken. Maar het kan juist ook andersom, dat je afkeer hebt en je juist distantieert.

Ze maken je beter, maar ook slechter

Of hun invloed je beter of slechter maakt, is behoorlijk complex. Aan de ene kant kan een sterke band met je broer of zus leiden tot een beter ontwikkeld empathisch vermogen en betere prestaties op school. Dit onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat broers en zussen met die tegen elkaar opkijken, vergelijkbare opleidingsniveaus halen.

Het tegenovergestelde is ook waar. Wanneer de band met je broers of zussen niet zo goed is, kan dit namelijk een negatieve impact op je leven hebben. Begonnen jouw broers of zussen heel vroeg met alcohol drinken? Of was je zus bijvoorbeeld een teenmom en stopte ze daardoor met school? Dan is de kans groter dat jij als jongere broer of zus hetzelfde pad zal bewandelen.

De meesten van ons zouden misschien wel heel iemand anders geweest zijn zonder hun broers of zussen. En dat is best iets om even bij stil te staan!

Bron: 
The Atlantic