Een burn-out halverwege het jaar - klinkt bekend? Je bent niet de enige!
Foto van Eva Jinek

Een burn-out halverwege het jaar - klinkt bekend? Je bent niet de enige!

De zomervakantie staat voor de deur. We zijn blij, genieten van vrije tijd, de zon en vakantie. Of valt de werkelijkheid tegen? Veel mensen voelen zich moe, neerslachtig of zelfs uitgeput. Hoe komt dat toch? The Guardian​ deed onderzoek!

Een burn-out halverwege het jaar - klinkt bekend? Je bent niet de enige!
Een burn-out halverwege het jaar - klinkt bekend? Je bent niet de enige!Unsplash

Eind juni stelde The Guardian lezers de vraag of zij misschien last hadden van een 'tussentijdse burn-out'. Een burn-out die ineens, zo halverwege het kalenderjaar opduikt. De (anonieme) antwoorden stroomden binnen: uiteenlopende klachten van oververmoeidheid, gebrek aan energie, verstoorde slaapritmes, aanhoudende hooikoorts en zelfs verlaagde libido's. Waar komen deze klachten vandaan?

Veel van de mensen kampen met vergelijkbare problemen. De maand juni leek bij velen gepaard te gaan met allerlei klachten, klachten die verdacht veel weg lijken te hebben van een burn-out.

Een greep uit de reacties, Charlotte (47): ''Ik word 's ochtends wakker en vraag me af, 'was ik gister dronken?' Maar dan bedenk ik me dat dit nu eenmaal is hoe ik me voel. Ik ben continu moe en geprikkeld.'' Het verhaal van Gina (33) heeft dezelfde toon: ''Het weekend lijkt niet meer genoeg te zijn om bij te komen.'' Gina en haar man zijn ongewoon moe en toe aan vakantie, meer dan normaal, zo zeggen ze zelf.

Mogelijk is er een psychologische verklaring voor de veelvoorkomende klachten in juni. Zowel het oude als nieuwe jaar zijn zes maanden van je verwijderd, en dat terwijl mensen juist uitkijken naar januari om nieuwe doelen te stellen. Maar je wordt er ook aan herinnerd dat de optimistische plannen waarmee je het jaar begon, misschien wat overmoedig waren. 'Zijn de doelen die ik voor dit jaar had gesteld nog wel haalbaar?'

Ook ouders en leraren voelen de druk. Wanneer het einde van het schooljaar in zicht is, wordt de druk nog even opgevoerd. Als dan eindelijk de vakantie begint, zijn veel ouders druk met het regelen van opvang. Daarnaast word je opgezadeld met extra werk van collega's die met vakantie zijn. En dan moet de vakantie ook nog leuk zijn, dus ieder gaatje in de agenda wordt gevuld met 'gezellige activiteiten'.

Oorzaken

6 Procent van de Britse bevolking heeft last van 'Seasonal affective disorder', een soort seizoensdepressie. De meeste mensen zullen hierbij denken aan een winterdip, een term die we vaker horen. Maar dit fenomeen kan zich ook zeker voordoen in de zomer. Bijvoorbeeld in juni. Door overmatig zonlicht maken we minder melatonine aanmaken, het stofje waardoor we goed slapen en ons gelukkig voelen. 

Andere oorzaken voor het neerslachtige gevoel in juni schrijven respondenten toe aan het nieuws. Jan (38) noemt het 'emotioneel onlogisch' om toe te leven naar de verwachting van sociale evenementen zoals 'een leuke bbq', terwijl op de achtergrond grote problemen als het klimaat en de Brexit maar voortduren. ''Dit jaar, wil ik me meer dan ooit verstoppen voor de wereld'', zegt Jan. 

De grote vraag

Dan rest nog dé grote vraag: kunnen we deze neerslachtige gevoelens wel toeschrijven aan het seizoen? Psychiater Natasha Bijlani reageert. ''Ik ben sceptisch over iets dergelijks als een seizoensgebonden burn-out. Waar we wel zeker van zijn, is dat het aantal personen met een burn-out stijgt. Als we dezelfde vraag in september zouden stellen noemen we het een 'derde-kwartaal' burn-out.'' Hiermee wil Bijlani niet afdoen aan de ernst van het probleem, al is het volgens haar 'eerder een grote ramp'. 

World Health Organisation bracht in mei een rapport uit waarin burn-outs worden toegeschreven aan de hoge werkdruk met stress tot gevolg. Waarschijnlijk ligt het probleem dus niet zomaar bij de wisseling van seizoenen, te veel óf te weinig zonlicht. ''Het is een groter cultureel probleem'', stelt Bijlani. 

Wat nu?

De agenda wordt steeds voller. Werk en privé zijn steeds lastiger te scheiden en tijd is nu eenmaal schaars. 

Mocht je nu even het moment voor jezelf hebben genomen om dit artikel te lezen, is het misschien een idee om na te denken over je prioriteiten. Waar wil je nu echt je tijd aan besteden? Wees niet te streng voor jezelf, zeg wat vaker nee, en wie weet verdwijnt de seizoensgebonden burn-out in de toekomst als sneeuw voor de zon. 

Bron: 
The Guardian