Een 18-jarige Ankie Broekers-Knol
Foto van Eva Jinek

Deze 10 tips zou Ankie Broekers-Knol haar 18-jarige zelf geven

Je hebt net je eindexamen gehaald en je denkt: wat nu? Heel begrijpelijk! Ankie Broekers-Knol wist op haar 18e ook niet dat ze voorzitter van de Eerste Kamer zou worden. Ze geeft daarom de 10 tips die ze zelf had willen krijgen toen ze 18 was.

Een 18-jarige Ankie Broekers-Knol
Een 18-jarige Ankie Broekers-Knol

In onze show gaf Ankie Broekers-Knol al dé tip die ze aan 18-jarigen zou meegeven. Deze luidde: zorg dat je een liberale opvoeding geniet. Oftewel: geloof in jezelf, geloof in je eigen kracht en ga niet wachten tot je iets aangedragen krijgt.

Dit is natuurlijk al een gouden tip, maar Ankie Broekers-Knol was goed beslagen ten ijs gekomen en had op een briefje nóg 9 adviezen opgeschreven. Omdat je natuurlijk niet elke dag levenstips van een voorzitter van de Eerste Kamer krijgt, geven we je hier de volledige lijst!

Het spiekbriefje dat Ankie Broekers-Knol mee had naar Jinek
Het spiekbriefje dat Ankie Broekers-Knol mee had naar Jinek

Tip 1: Doe - indien mogelijk - een vervolgopleiding. Het is het waard!

Tip 2: Vertrouw nooit op samenvattingen tijdens je studie. Neem altijd de hele stof tot je, want daar leer je écht wat van.

Tip 3: Ga naar het buitenland. Als het kan, moet je dit echt doen. Bijvoorbeeld voor een stage of via een uitwisseling.

Tip 4:  Volg je passie. Maar denk wel goed na over je keuzes. Stel jezelf de vraag: kan ik er wat mee voor je toekomst? En ook niet geheel onbelangrijk: kan ik er later een degelijk inkomen mee verdienen?

Tip 5:  Loop niet slaafs achter anderen aan, maar vertrouw op jezelf en op je eigen inzichten.

Tip 6: Wees nieuwsgierig en blijf dat ook. Vraag altijd door. Neem niet zonder meer genoegen met een mening of een antwoord, van wie dan ook.

Tip 7: Durf ook trots te zijn op jezelf en op wat je hebt bereikt. Je hebt dit toch maar even voor elkaar gekregen! Je bent een zelfstandige persoonlijkheid en daar mag je best even bij stilstaan.

Tip 8: Houd rekening met teleurstellingen en tegenslagen, je zult ze zonder twijfel tegenkomen in het leven. Maar als het even niet meezit, geef niet te gauw op en bijt door!

Tip 9: Houd zicht op je financiën: de geldstroom is niet eindeloos. Uiteindelijk zal je toch gewoon je rekeningen moeten betalen.

Wijze woorden wat ons betreft! Hopelijk zullen deze tips je helpen om, net als Ankie Broekers-Knol, je dromen na te jagen.

Klassenfoto van de eindexamenklas van Ankie Broekers-Knol in 1963
Klassenfoto van de eindexamenklas van Ankie Broekers-Knol in 1963