Letters
Foto van Eva Jinek

De (vergeten) kracht van een ouderwetse brief

Eén op de twaalf jongeren in Nederland tussen de 12 en 25 jaar heeft te maken met mentale gezondheidsproblemen. Ook in het buitenland stijgt het aantal mensen dat last heeft van psychische klachten. Vice schrijft over drie organisaties die zijn opgezet door jongeren, die in het briefschrijven een gemeenschappelijke remedie vonden voor hun problemen.

Source Screenshot
Source Screenshot

Een handgeschreven brief; klinkt misschien als een ouderwets fenomeen. We zijn continu in contact anderen, maar vooral via het web. Toch zouden veel mensen erbij gebaat zijn om weer eens naar de pen te grijpen. Gedachten op papier zetten, de tastbaarheid van een échte brief, het klinkt niet alleen romantisch, het helpt ons ook gedachten te organiseren en begrijpen.

Zo blijkt uit het verhaal van drie jongeren die zelf te maken hadden met psychische klachten. Zij ondervonden de positieve effecten van het briefschrijven. De kracht van schrijven was voor hen zo groot dat ze afzonderlijk een organisatie hebben opgezet waar jonge mensen elkaar kunnen steunen door elkaar te schrijven.

Diana Chao, dochter van Chinese ouders groeide op in de buurt van Los Angeles. Op jonge leeftijd kwam naar voren dat ze bipolair is. In haar omgeving was hierover veel onbegrip, waardoor ze begon met schrijven. Ze schreef voor zichzelf, richtte de brieven aan niemand persoonlijk en dat gaf haar rust. ''Door te schrijven ontdekte ik mijn eigen stem; het werd een manier om kracht op te bouwen,'' zegt Diana.

De kracht die ze zelf vond in het schrijven wilde ze verspreiden naar anderen. In 2013 startte Diana met de organisatie 'Letters to strangers,' met als hoofddoel; een eenmalige briefwisseling tussen twee personen. 

Een organisatie met een vergelijkbaar verhaal is, 'Letters against Depression'. Oprichter Robert Mason kampte met borderline. Na allerlei therapieën en medicijnen te hebben geprobeerd bleek hij daar geen baat bij te hebben. Schrijven bleek voor hem een manier waarop zijn mentale gesteldheid rustiger werd.

 

Geen wondermiddel

Briefwisselingen zullen volgens beide organisatoren niet magischerwijs zorgen voor genezing. ''Maar brieven schrijven is wel, zeker in ons digitale tijdperk, een manier om te reflecteren en te mediteren, een hulpmiddel dat bijdraagt aan welzijn op de lange termijn.''

Hoe makkelijk we tegenwoordig ook met anderen in contact staan via digitale netwerken, vergeet niet de helende werking en de romantiek van de geschreven brief. Ongeacht de boodschap en (onbepaalde) bestemming van de brief, er even voor gaan zitten en je gedachten op papier zetten kan wel eens verrassend veel rust bieden. 

Bron: 
VICE