Screenshot van Miranda, Samantha, Charlotte en Carrie
Foto van Eva Jinek

Dankzij deze piramide begrijp je je vriendschappen (en dat is best verhelderend)

Lukt het maar niet om genoeg tijd vrij te maken voor je vrienden? Neem je vriendschappen dan eens onder de loep met deze theorie!

Screenshot van Miranda, Samantha, Charlotte en Carrie
Screenshot van Miranda, Samantha, Charlotte en CarrieSex and the City

Naarmate je ouder wordt, kan het soms best lastig zijn om je vrienden net zo vaak te zien en spreken als je graag zou willen. Journalist Taylor Bryant van Nylon loopt daar ook tegenaan. Zeker nu ze in een fase komt waar al haar vrienden druk zijn met trouwen, gezinsuitbreiding, een huis kopen en ga zo nog maar even door. En al die verantwoordelijkheden, naast een drukke baan, sport én ontspanning, maken het soms knap lastig om je vrienden te blijven zien.

“Misschien is het volwassen leven niet ingericht op het maken van nieuwe vrienden”, schrijft Bryant in haar artikel voor Nylon. “Maar ook het onderhouden van bestaande vriendschappen kan al een behoorlijke uitdaging zijn”, aldus therapeut en ‘vriendschap expert’ Miriam Kirmayer.

Screenshot Joey, Chandler, Rachel, Monica, Phoebe en Ross
Screenshot Joey, Chandler, Rachel, Monica, Phoebe en RossFriends

Positiviteit, consistentie en kwetsbaarheid

Hoe zorgen we er dan toch voor dat onze vrienden een prioriteit blijven ondanks alle overvolle agenda’s? Volgens Sasha Nelson, schrijver van ‘Friendships don’t just happen!’, zijn er drie vereisten voor een mooie gebalanceerde vriendschap: positiviteit, consistentie en kwetsbaarheid.

Het komt op het volgende neer: De relatie tussen jou en je vrienden moet aangenaam voelen. Je moet je vaker goed voelen nadat je tijd met elkaar doorbrengt dan slecht. Maar ook regelmaat is een belangrijk ingrediënt naast alle herinneringen die je samen deelt. En tot slot: een vriendschap kan niet bestaan zonder kwetsbaarheid. Je moet wat van jezelf aan de ander durven laten zien.

Goed, er zijn dus drie belangrijke ingrediënten. En volgens Nelson kun je het nog wat duidelijker maken voor jezelf door die drie aspecten als een driehoek te zien. Positiviteit staat aan de onderkant, consistentie en kwetsbaarheid zijn de zijkanten die schuin omhoog lopen.

Voorbeeld van hoe de driehoek eruitziet
Voorbeeld van hoe de driehoek eruitziet

De ‘pretvrienden’

“Het merendeel van je vrienden zal onderin de piramide zitten. Dit zijn je ‘pretvrienden’”, legt Nelson uit. En daarmee bedoelt ze de vrienden die je opbelt als je zin hebt om naar de bioscoop te gaan of naar een concert. Het kunnen mensen zijn die je via je werk kent of van het sporten, en meestal bel je ze op als er iets specifieks op de planning staat. Misschien zijn jullie allebei fan van een bepaalde zanger of brengen jullie elk jaar een bezoek aan jullie favoriete kerstmarkt.

Deze vrienden kunnen op bepaalde momenten in je leven wel wat dichterbij je staan, en dus ook een beetje op en neer bewegen langs de zijkanten van de piramide. Maar over het algemeen zijn dit de meer oppervlakkige vriendschappen. “Al maakt dat ze absoluut niet minder belangrijk”, benadrukt Nelson. “Oppervlakkige vrienden - die er voor de gezelligheid zijn - heb je net zo hard nodig.”

De beste vrienden

De vrienden die in de top van de piramide zitten, zijn je allerbeste vrienden. Hier heb je er over het algemeen een stuk minder van. Het zijn vaak de mensen die je al van jongs af aan kent of waar je lang mee gestudeerd hebt bijvoorbeeld. “Met deze vrienden ga je alle oppervlakkigheid voorbij. Het zijn je BFF’s. Dikke kans dat zij de getuigen zullen zijn op je huwelijk of peetouders worden van je toekomstige kinderen. Kortom, dit zijn de vrienden met wie je álles deelt”, aldus Nelson.

Maar ook je allerbeste vrienden zakken soms weer een stukje lager in de piramide. Als het moeilijk is om regelmatig tijd voor elkaar vrij te maken, bestaat de kans dat de vriendschap afvlakt. Maar ook al is dit normaal, kun je het volgens Nelson wel zelf in de hand houden. Want ook al is het misschien lastiger om een afspraak in te plannen als drukbezette volwassene, leer je naarmate je ouder wordt wel steeds beter wat je behoeften zijn. En die kan je dan ook duidelijker articuleren naar je omgeving. Om de verwachtingen aan te passen en teleurstelling te voorkomen.

Screenshot van Grace, Will en Jack
Screenshot van Grace, Will en JackWill & Grace

Vaker zien is niet altijd beter

Het gaat er bovendien niet om dat je elkaar zo vaak mogelijk ziet, maar dat er een situatie ontstaat die aan beide kanten de verwachtingen waar maakt. Dus ook al heb je één allerbeste vriend(in) die helemaal aan de andere kant van het land woont, hoeft dat niets te betekenen voor de diepgang van jullie vriendschap.

Soms kun je het beter laten varen

In eerste instantie kan het misschien best gek voelen om je vrienden op deze manier te categoriseren, maar toch is het volgens Nelson niet onverstandig. “De meeste ruzies tussen vrienden ontstaan door teleurstellingen omdat het niet lukt om elkaars verwachtingen waar te maken”, legt de schrijver uit. 

Maar er zitten nog meer voordelen aan deze piramide van vriendschappen. Het kan je namelijk ook helpen om zelf een beetje inzicht te krijgen in de kwaliteit van je vriendschappen. Misschien vraag je je af waarom je sommige vrienden maar weinig ziet of spreekt. Dat kan er mee te maken hebben dat jullie naast een gezellige avond weinig met elkaar delen. Soms is dat prima volgens Nelson, maar je kan er ook voor kiezen om een vriendschap los te laten.

Minder, maar wel betere vrienden

“Elke zeven jaar vervangen we ongeveer de helft van onze goede vriendschappen”, legt de schrijver uit. “Hoe eerder je je vriendschappen onder de loep neemt, hoe eerder je de mensen los kunt laten waar je niet meer zoveel mee hebt.” En daar is therapeut en ‘vriendschap expert’ Kirmayer het roerend mee eens: “Het klinkt misschien hard, maar op lange termijn is het beter. Naarmate we ouder worden, weten we veel beter waar we behoefte aan hebben. Daarom hebben we tegen die tijd vaak minder maar betere vrienden.”

Of het nou een piramide is, een cirkels van vrienden, of A, B en C vrienden, soms kan het best handig zijn om je sociale netwerk onder de loep te nemen. Of het nou is om teleurstelling bij jezelf, of bij die ander te voorkomen. Of misschien gewoon als geruststelling dat het volkomen normaal is dat het niet altijd lukt om tijd vrij te maken voor elkaar, dat hoort er nou eenmaal allemaal bij.

Ben je benieuwd naar het artikel van Nylon? Lees het via de link hieronder.

Bron: 
Nylon