Noël Dubugue. Foto: Anoek Hofkens
Anoek Hofkens
Anoek Hofkens
Contributor

Noël (23): “Trump is net een schurk uit een tekenfilm”

Eva is in Amerika om het tweede deel van De Verenigde Staten van Eva te maken. Onze online redacteur Anoek Hofkens is mee en spreekt jonge Amerikanen over wat zij vinden van hun nieuwe president. Eerste stop: Alma, Wisconsin, een minuscuul stadje met 750 inwoners waar je in drie minuten doorheen rijdt.

Noël Dubugue. Foto: Anoek Hofkens
Noël Dubugue. Foto: Anoek Hofkens

“Ik zeg niet dat ik voor Trump ben, maar hij zorgt er wel voor dat jonge mensen meer geïnteresseerd zijn in politiek. Sociale media zijn zeker niet de beste manier om op de hoogte te blijven van politiek, maar het helpt wel. We zijn namelijk allemaal hooked. Trump snapt dat en speelt daarop in. Ik merk het bij mezelf, maar ook bij mijn universiteitsvrienden uit Minneapolis. We praten nu veel meer over politiek.”

“Op school lette ik eigenlijk nooit op als het over politiek ging. Ik begon me er pas in te interesseren toen Obama president werd. Ik ben fel tegen racisme en dit voelde echt als een historisch moment. Maar toen Donald Trump president werd, begon ik me eigenlijk pas bewust te worden van wat het betékent om president te zijn. Ik verdiep me er nu in, ook omdat Trump nadrukkelijk laat zien dat hij een racist is. Zo iemand zou niet zoveel macht moeten hebben.”

“De mensen die ik ken, hebben op hem gestemd omdat ze zien dat hij van zijn land houdt. Ik denk ook echt dat dat zo is. Ik maak me alleen zorgen dat het voor hem allemaal een spelletje is. Ik blijf hem zien als een schurk in een tekenfilm die de wereld wil vernietigen. Maar alles gebeurt met een reden, daar geloof ik in. Misschien inspireert hij met zijn manier van doen wel iemand om de volgende president te worden. Iemand die geweldig is en die zich anders niet geroepen voelde. Je weet het maar nooit.”