Meisje kijkt jaloers
Foto van Eva Jinek

Waarom het niet erg is om af en toe groen te zien van jaloezie

Iedereen is het wel eens: stik en stikjaloers. Op een té mooie actrice, die slimme collega of je talentvolle beste vriend. Maar is het eigenlijk wel zo erg? Volgens deze filosoof niet. Sterker nog: je kunt er juist ver mee komen.

Meisje kijkt jaloers
"Eigenlijk is jaloezie bewondering, maar dan verpakt in een felgroen doosje afgunst."Unsplash

William Shakespeare wist het in 1604 al: “O! Beware, my lord, of jealousy; It is the green-eyed monster which doth mock the meat it feeds on.” Nee, jaloezie is geen pretje. Maar is dat eigenlijk wel zo erg? Mwah, dat valt reuze mee, beargumenteert professor filosofie Gordon Marino in The New York Times. Want hoewel jaloezie een rotgevoel is, kunnen we er ook heel veel van leren.

Als Nietzsche het zegt...

Zoals je kunt verwachten van een filosoof in hart en nieren, begint Marino zijn betoog met de woorden van zijn voorgangers. Zo schreef Nietzsche dat ‘nijd en jaloezie de meest intieme delen van de menselijke ziel zijn’. Daar zit wat in. Want als je ooit jaloers bent geweest - en wie is dat nou niet? - weet je dondersgoed: dit gevoel slaat nergens op, maar tóch voel ik het tot in de puntjes van mijn tenen.

Zo bevestigde ook een bevriende therapeut van Marino, die al ruim dertig jaar in het vak zit. Hij vertelde dat van alle thema’s die zijn cliënten wilden bespreken, er geen één zo ingewikkeld en hardnekkig is als jaloezie. Door de hele geschiedenis heen, en welke cultuur dan ook, voelen mensen een steek van jaloezie als ze zien dat iemand iets heeft, wat zij niet hebben. En velen weten niet goed hoe daarmee om te gaan.

Social media maakt het niet gemakkelijker

In ons tijdperk van ‘de schone schijn ophouden op social media’, is het nog een tikkie makkelijker om jaloers te worden. Opeens zijn de mensen die dingen hebben die jij niet hebt (dure kleding, eindeloze vakanties, een platte buik) er in overvloed en slechts een klik verwijderd van jouw huiskamer.

Jaloezie onthult waar we écht om geven, niet waar we om wíllen geven

Professor filosofie Gordon Marino

We zullen jaloezie nooit uitroeien, het is nou eenmaal de aard van ‘t beestje. Maar dat hoeft misschien ook niet, want - net als elk ander gevoel - kunnen we zelf beslissen hoe we ermee omgaan. En laat Mario daar nu net een goed idee voor hebben! Want waarover je jaloers bent, is vaak heel veelzeggend. En dat kun je ten goede gebruiken.

Een eerlijke emotie

Marino legt uit: “Als Socrates gelijk heeft met zijn uitspraak ‘een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden’ geeft dat des te meer redenen onze jaloerse gevoelens onder de loep te nemen. Jaloezie onthult namelijk waar we écht om geven, niet waar we om wíllen geven. Het is een bloedeerlijke emotie.”

Jaloezie is iets van alle tijden
Jaloezie is iets van alle tijden

En dat is een interessant punt. We willen ons niets aantrekken van al die Instagrammeiden met hun perfecte lokken en prachtige uiterlijk. Kom op, we zijn toch niet zo oppervlakkig dat we dát leuk vinden? Geef mij maar een goed boek en leuk gezelschap, denk je dan.  

Maar toch is er misschien een reden waarom je stiekem een steek van jaloezie voelt als je naar hun leven kijkt. Waar ligt dat dan aan? Misschien wil je eigenlijk ook meer tijd vrijmaken om te reizen, of is fotografie een oude hobby die je nodig weer eens op moet pakken. Eigenlijk is jaloezie bewondering, maar dan verpakt in een felgroen doosje afgunst. It ain’t pretty, maar nu je het weet kan je er wat mee.

Lang leve zelfreflectie

Of zoals Marino het omschrijft: “Er zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat zelfbewustzijn een nutteloos goed is. Het feit dat we weten wáárom we iets voelen, verandert niets aan dát we het voelen. Maar daar geloof ik niet in. Ervaring leert me dat hoewel ik niet kan kiezen hoe ik me voel, ik wel degelijk kan beslissen hoe ik ermee omga. Een beetje zelfkennis doet al wonderen in het sturen van mijn emoties en jaloezie is daar geen uitzondering op.”

En daar zijn we het volmondig mee eens. Hoe rot een situatie ook is, je hebt altijd zelf in handen hoe je ermee omgaat. De volgende keer dat je een steek jaloezie voelt, bedenk: zo erg is het niet. Wie weet kan je er nog wat van leren!

4 mei 2018 17:30
Bron: 
The New York Times