Twee bejaarden zitten op een bankje
Foto van Eva Jinek

Scheiden op je zestigste is zo gek niet meer, deze twee exen vertellen erover

Steeds meer mensen willen op latere leeftijd een nieuwe start maken. In Het Parool vertellen twee scheidende zestigers hun verhaal. “Ik wil leuke dingen doen, misschien wil ik ook wel een leuke date”

Twee bejaarden zitten op een bankje
Het aantal zestigers dat gaat scheiden is de afgelopen tien jaar verdubbeldUnsplash

Vroeger was je op je 65ste ‘oud’, tegenwoordig heb je dan nog zeker 20 jaar in het vooruitzicht! Steeds meer oudere mensen twijfelen dan ook of ze nog wel al die tijd bij hun partner willen blijven. Het resultaat is dat steeds meer zestigers gaan scheiden, het aantal is de afgelopen tien jaar verdubbeld. In Het Parool vertellen twee recent gescheiden zestigers waarom ze besloten deze grote stap te maken.

Verliefdheid duurt maar even

Het voormalige echtpaar uit Amsterdam was 43 jaar samen toen ze besloten te scheiden. Ze ontmoette elkaar in 1975 in een nachtclub in Amsterdam. Vier jaar later waren ze getrouwd. Maar het huiselijk geluk waar ze op hoopte is er eigenlijk nooit écht geweest. Op de vraag hoe lang het eigenlijk leuk was antwoordt hij ‘bij vlagen’ en zij ‘anderhalf jaar’.

Man tekent hart in het zand
De verliefdheid was maar van korte duur voor dit stelPexels

We horen je nu denken, als de lol er zó snel al vanaf is, waarom blijf je dan in vredesnaam nog een dikke 40 jaar samen? Nou, dat gaat eigenlijk vrij onopgemerkt zegt de vrouw. Zij: “Je werkt, je hebt een huisje, je krijgt veel visite. Je gaat gewoon door in het gebeuren.”

Wanneer de eerste scheuren ontstaan

En zo kabbelde het leven voort en ze kregen twee kinderen. Maar onderhand liepen de spanningen in huis wel op. Het gesprek gingen ze alleen niet aan. “Ik heb nooit leren ruziemaken. Als ik me machteloos voel, klap ik dicht, of ik ga op mijn kantoor zitten,” vertelt hij. “Ik kan haar heel goed doodzwijgen. Mijn ex is een echte Jordanese. Zij kan enorm uitbarsten, dan vliegen de schalen door de kamer."

De eerste grote scheur in hun huwelijk kwam toen de man begin jaren negentig een affaire kreeg. Een litteken op zijn wenkbrauw herinnert aan het moment dat hij het zijn vrouw vertelde. Hij: “Ze kon goed mikken, en mikte nu niet op de muur, maar op mijn hoofd, met een asbak.” Toch bleven ze bij elkaar. ‘Uit schijterigheid’ volgens hem, ‘toch de liefde’ volgens haar.

Je probeert er eerst nog het beste van te maken

De vrouw

Scheiden kost geld

Maar er was nog een veel belangrijker argument: geld. Naarmate de jaren verstreken hadden ze het wel over scheiden gehad maar konden ze het financieel niet rond krijgen. Zij: “Wij wisten ook niet zo goed hoe het zou moeten. We zouden het huis moeten verkopen, en waar moesten we dan gaan wonen? Dan probeer je er maar het beste van te maken." Ze hadden inmiddels namelijk een dure hypotheek die afgelost moest worden en twee kinderen om voor te zorgen.

Volgens mediator Rebecca Leeuwenberg is dit een klassiek verhaal. Het huis en de kinderen zijn vaak de reden dat mensen bij elkaar blijven. "Voor babyboomers was scheiden met jonge kinderen not done," zegt ze. “Het is vaak de zorg voor hen die de relatie gaande houdt. "Als de kinderen uit huis gaan, vragen mensen zich af: wat hebben wij nog samen?"

Het pensioen biedt kansen

Dat begon dit stel zich ook af te vragen. Want toen de kinderen eenmaal uit huis waren en ze met pensioen gingen, werd het financieel ook makkelijker om uit elkaar te gaan. Het ging vanaf dat moment dan ook snel.

Na een ruzie vertrok de man boos naar zijn boot in Friesland en begon zijn leven te overdenken. “Ik was 65 en had me voorgenomen om 80 te worden. Is dit wat ik de laatste jaren van mijn leven wil?,” dacht hij. “We sliepen al elf, twaalf jaar niet meer bij elkaar, seks was een afgesloten hoofdstuk. Ik wil leuke dingen doen, misschien wil ik ook wel een leuke date en leuke seks als het zo uitkomt.” Toen hij na anderhalve week weer terugkwam in Amsterdam besloot het paar dat ze gelukkiger waren als ze ieder hun eigen pad zouden volgen.

Scheiden is natuurlijk nooit makkelijk. Maar tegen heug en meug bij elkaar blijven is natuurlijk helemaal niet gezond. Wij vinden het in ieder geval heel dapper dat deze mensen ook na hun pensioen nog een hele nieuwe start durven te maken.

Ben je benieuwd naar het hele artikel in Het Parool? Lees het via de link hieronder.

Bron: 
Het Parool