Een jobbymoon brengt een hoop voordelen mee
Foto van Eva Jinek

Nieuwe baan? Ga dan eerst lekker op ‘jobbymoon’

Na je middelbare school ga je op eindexamenreis, na je studie neem je een tussenjaar en als je trouwt ga je op honeymoon. Maar waarom vieren we die nieuwe baan dan niet? De jobbymoon biedt uitkomst!

Een jobbymoon brengt een hoop voordelen mee
Een jobbymoon brengt een hoop voordelen meeUnsplash

De grote momenten in je leven, van je eindexamen tot je huwelijk, vier je met een speciale reis. Maar zo’n traditie hebben we niet wanneer we een carrièreswitch maken. Eigenlijk best gek, want een nieuwe baan is toch ook een grote mijlpaal in je leven? Precies! En daar komt de zogenaamde jobbymoon om de hoek kijken. Sarah Firshein van The New York Times onderzoekt deze nieuwste trend op carrièregebied.

Ik hoor je denken: een vakantie nemen tussen twee banen door, niet een heel revolutionair idee toch? Nee, voor ons millennials misschien niet. Maar al dat job hoppen is écht iets van de laatste jaren. Eerdere generaties bleven vaak hun hele leven bij één enkele werkgever werken, dan valt er dus ook weinig te jobbymoonen. Niet zo vreemd dus dat deze traditie nog niet bestaat.

Met een fris hoofd presteer je een stuk beter op je nieuwe baan
Met een fris hoofd presteer je een stuk beter op je nieuwe baanUnsplash

Maar Firshein ontdekte dat een goede vakantie tussen twee banen in een hele hoop voordelen heeft. Zo kan je eindelijk de dingen doen die als loonslaaf onmogelijk waren. Even écht helemaal vrij zijn bijvoorbeeld. Want als je een fulltime baan hebt, ken je het ongetwijfeld: aan het eind van je vakantiedagen heb je nog een flink stuk jaar over. En als je dan op vakantie bent, spoken er nog allerlei werkgerelateerde dingen door je hoofd. Allemaal zaken waar je op je jobbymoon geen last van hebt.

Marketeer Heath Fradkoff kent dit gevoel maar al te goed. Hij ging na zijn ontslag een aantal weken met zijn vrouw naar Ierland. “Het was een periode waarin ik met helemaal niemand in contact hoefde te zijn en nergens op hoefde te reageren,” zegt hij. “We wilden het meeste uit deze vakantie halen want we wisten dat het voorlopig de enige keer zou zijn dat we totaal geen werkgerelateerde verantwoordelijkheden hadden.”  

Je kan zo alle bagage van je vorige baan loslaten

Michelle Gielan, expert in positieve psychologie

Ook zal je met een fris hoofd waarschijnlijk een stuk beter presteren op je nieuwe baan. “Als je met een nieuwe baan begint is het natuurlijk beter om niet nog uitgeput te zijn van je vorige werk,” zegt Michelle Gielan, een expert in positieve psychologie. “Tijdens een vakantie kan je alle bagage van je vorige baan loslaten.”

Klinkt geweldig, maar je moet niet halsoverkop je baan opzeggen en het vliegtuig instappen, meent carrièrecoach Joy Lin. “Je leert dan wel een hoop over jezelf door te reizen,” zegt ze. “Maar je moet wel weten wat je eruit wilt halen. Het mag geen vlucht zijn tussen de ene baan die je haat en de volgende.”

Hirumi Nanayakkara zei haar baan in de technologiesector op. Toen ze voor haar jobbymoon naar Bali ging had ze een lijstje met doelen opgesteld: “Relaxen, mijn oogspasme kwijtraken, zoveel mogelijk van de lokale keuken proeven én uitvogelen wat de volgende stap in mijn leven wordt.” Binnen elf dagen had ze alles afgevinkt en kon ze fris en doelgericht op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar niet iedereen kan zich zomaar een ticket naar Bali veroorloven. Geen probleem, een jobbymoon op Texel kan je namelijk nét zoveel brengen als een jobbymoon aan de andere kant van de wereld. Geen excuus om het niet te proberen dus.

Ben jij van plan om van baan te wisselen? Geef de jobbymoon dan een kans. Dan kan je daarna helemaal fris en fruitig aan je nieuwe carrière avontuur kan beginnen!

Bron: 
The New York Times