zwemmen
Foto van Eva Jinek

Maarten van der Weijden zwemt marathon voor kankeronderzoek.

Dat doet hij om geld op te halen voor kankeronderzoek. Het is de langste afstand die Maarten ooit gezwommen heeft. Het komt  neer op elf uur lang baantjes trekken. Wat Maarten bij trainingen voor ‘deze uitdaging’ ervaren heeft, is het de eerste 2 uur wel redelijk gaat. Maar dat je de laatste twee uur in een versufte toestand terechtkomt, met overal pijntjes en een huid die helemaal opgezwollen is.

Ik heb heel veel geluk gehad dat ik ben genezen.

Maarten van der Weijden, voormalig olympisch kampioen

Maarten is ervaringsdeskundig. Het is ruim 15 jaar geleden dat hij, na hele zware behandelingen, genezen is van kanker. “Het leven was toen rauw, ik heb heel veel geluk gehad dat ik ben genezen. Mijn kamergenoten uit het ziekenhuis zijn er alledrie niet meer." Sinds zijn genezing doet Maarten vaker iets voor het KWF.

"Elk jaar krijgen nog steeds 100.000 Nederlanders de diagnose kanker. 15 jaar geleden leefden er na vijf jaar nog 5 op de tien, nu 6 op tien. Dat is wel winst te noemen maar geen overwinning.” Mensen kunnen Maarten en dus het KWF onder andere steunen door mee te zwemmen of door geld te doneren.