Zwangerschapsdepressie
Foto van Eva Jinek

Lauren was depressief tijdens haar zwangerschap, maar niemand nam haar serieus

Als aanstaande moeder hoop je dat de periode in de aanloop naar de geboorte van je kind tot gelukkigste fases van je leven behoort. Helaas is dat geluk niet voor iedereen weggelegd. Lauren Tanabe was tijdens haar zwangerschap depressiever dan ooit. Maar niemand nam haar serieus. The Lily vertelt haar verhaal.

Zwangerschapsdepressie
ZwangerschapsdepressieGettyimages

Lauren’s tweede zwangerschap ging niet van een leien dakje. Ze kampte al eerder met angsten en depressieve gevoelens maar dit keer voelde ze zich alles, behalve serieus genomen. Wanneer ze met haar klachten aanklopt bij de verloskundigen worden deze weggewuifd onder het mom 'je bent gewoon zwanger'. 

Van het kastje naar de muur

Haar klachten waren zo ernstig dat ze op internet zocht naar dingen als: 'Is er manier tot zelfdoding zonder mijn baby te beschadigen?'. Desalniettemin werd Lauren van het kastje naar de muur gestuurd. Vier verschillende verloskunde praktijken, met steeds nieuwe verloskundigen en keer op keer kreeg ze hetzelfde antwoord: "het is gewoon de zwangerschap". 

Uiteindelijk was er één verloskundige die voorstelde hulp van een psychologisch arts in te schakelen. De wachttijd: minimaal zes weken. Na deze termijn zou er contact met Lauren worden opgenomen. Maar toen het eenmaal zover was, werd ze nooit teruggebeld. Hoe kan dit gebeuren?

Antidepressiva wordt afgeraden

Een deel van het probleem komt doordat er een taboe ligt op het slikken van antidepressiva tijdens de zwangerschap. Dit zou mogelijk negatief effect kunnen hebben op de baby. Maar hoe zit het met de gezondheid van de moeder in deze gevallen?

Paniekaanvallen, angst en extreem donkere gedachten dreven Lauren tot het uiterste tijdens haar zwangerschap. Ze had het gevoel dat ze zonder medicatie het einde van haar zwangerschap niet zou halen. Ze wilde niet meer, twijfelde of ze vanwege haar depressie wel opnieuw moeder wilde worden en was ten einde raad. 

Drastische maatregelen

Uiteindelijk besloot ze het heft in eigen hand te nemen en beroep te doen op een van haar oude doktersrecepten tegen depressie. Zo lukte het haar via omwegen toch om medicatie te bemachtigen. Toen ze de medicatie eenmaal weer gebruikte voelde zich stukje bij beetje steeds beter. De beklemmende greep die ze al die tijd om zich heen voelde begon te verslappen. 

Lauren besloot eerlijk te zijn tegen haar arts over de stappen die ze zelf stiekem had ondernomen. Maar in plaats van dat er hulp werd geboden, werd ze onder controle geplaatst. Zelfs na haar drastische stappen om zich beter te voelen, werd ze niet serieus genomen en kreeg ze nog steeds niet de hulp waar ze behoefte aan had.

Licht in de duisternis

Lauren wil depressie uit de taboesfeer halen. Zeker tijdens je zwangerschap moet dit soort gevoelens serieus worden genomen. Uiteindelijk heeft zij het gered, ze is bevallen van haar tweede kind en zag langzaamaan weer licht aan het einde van de tunnel. Maar wat gebeurt er met vrouwen die depressief zijn tijdens hun zwangerschap en niet voor zichzelf kunnen, of durven op te komen? Deze vrouwen mogen wat Lauren betreft niet langer naar huis gestuurd worden met de boodschap: 'het zijn de hormonen maar'.

Het zijn de hormonen maar

The lily

Daarom deelt Lauren haar verhaal. Niet alle vrouwen leven tijdens hun zwangerschap op een roze wolk en zijn constant gelukkig en dankbaar dat ze zwanger zijn. Uiteindelijk lukte het de Amerikaanse om een arts te vinden die haar situatie en gevoelens wél erkende. Lauren: "Enkel omdat ik in staat was om te vechten werden mijn klachten uiteindelijk erkend en werd de vrouw achter de baarmoeder ook eindelijk gezien". 

Weg met het taboe

Door haar verhaal te delen hoopt Lauren meer openheid te creëren over dit onderwerp. Misschien zorgt meer openheid ervoor dat vrouwen zoals Lauren wél serieus worden genomen. Want, uiteindelijk streven we allemaal naar optimale gezondheid, van zowel de baby als de moeder. Voorlopig is er nog een lange weg te gaan naar de juiste ondersteuning, maar wie weet is delen van een verhaal al een kleine stap in de juiste richting. 

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Lauren? Lees het in de link hieronder.

Bron: 
TheLily