Penny
Foto van Eva Jinek

(Hyper)focus op de mooie kanten van ADHD

Penny Jarrett is een blogger met ADHD. In een video voor de BBC vertelt ze over de positieve kanten van haar atypische brein.

Penny
PennyScreenshot BBC

ADHD wordt ook wel aandachtstekortstoornis of hyperactiviteitstoornis genoemd. Mensen kunnen allerlei klachten ervaren zoals concentratieproblemen, een onrustig gevoel en verstrooidheid. 

Penny werd een jaar geleden, op haar 30e, gediagnosticeerd met de stoornis. Ze vertelt in de video over de leuke kanten van haar anders werkende hersenen, want die zijn er zonder twijfel. 

Creatievelingen

Zat bekendheden (Justin Timberlake, Solange Knowles) hebben een vorm van ADHD. Vaak zijn het creatievelingen. Volgens Penny zorgt de grote verbeeldingskracht die ADHD’ers hebben ook voor een goed gevoel voor humor. "Ons brein haalt gekke trucjes met ons uit. Regelmatig vind ik de afstandbediening van de televisie terug in de koelkast. Dat soort dingen." 

Eerder schreven we over Meike en Margo die op latere leeftijd de diagnose ADD kregen, een subtype van ADHD.

Een ander aspect van haar brein waar Penny blij mee is, is de voor ADHD’ers bekende hyperfocus. Ze legt uit: "Als we iets interessant vinden, kunnen we er urenlang helemaal in opgaan. In die pure concentratie worden meesterwerken geboren."

Een atypisch brein is dus zo gek nog niet. Penny benadrukt dat je ADHD heel goed kunt managen en dat het je leven bepaalt niet hoeft te domineren. Je kunt de hele video vinden op de site van de BBC via de link hieronder.

10 juli 2019 17:15
Bron: 
BBC