zikavirus bedreiging
Foto van Eva Jinek

Het Zikavirus verovert de wereld: killermug is ook een bedreiging voor Europa

Begin vorig jaar schrok Nederland van dit heftige nieuws. Moesten we ons zwaar zorgen maken of was het een storm in een glas water, een ver van mijn bed show? Medisch entomoloog en muggendeskundige Bart Knols nam de situatie in elk geval heel ernstig.

Bart vertelde ons dat de Wereldgezondheidsorganisatie, inmiddels van een pandemie, een epidemie op wereldwijde schaal, spreekt. Toch is het Zika-virus, dat overgedragen wordt door muggen, niet dodelijk ‘het is ebola niet’, het veroorzaakt meestal milde ziekteverschijnselen die na een paar dagen weer afnemen. Uitzonderingen daargelaten. Zika is echter wel dramatisch voor ongeboren kinderen. Volgens Bart is de kans buitengewoon groot, dat er een relatie is tussen microcefalie – te kleine hoofdjes bij kinderen- en het Zika-virus. In de periode 2010 t/m 2015 werden er 100 baby’s met microcefalie geboren in Brazilië, in 2015 worden dat er meer dan 1200. 

Een soort militaire actie van huis te huis, dat is de enige manier om deze mug echt uit te roeien.

Bart Knols, muggendeskundige

Zika wordt vooral overgebracht door de tijgermug, die 24 ziektes kan overdragen. De mug komt oorspronkelijk uit Azië, maar is tegenwoordig ook actief in Amerika en de Zuid- Europese landen. Geen reden tot bezorgdheid. Gewoon thuisblijven zou je denken. Maar dat is slechts schijn. Volgens Knols zijn er in Nederland vorig jaar acht uitbraken geweest van deze mug bij bandenbedrijven. Daar kun je echt niet omheen. Ook ‘zijn zusje’, de Japanse bosmug, is al in Nederland ontdekt. Men denkt dat dit beestje geen ziekten kan overbrengen, maar dat is volgens Knols complete onzin. Er zijn al drie onderzoeken geweest waaruit blijkt dat bosmug wel degelijk ziektes verspreidt. Bart wil dat er goed onderzoek naar deze mug gedaan wordt. “En als blijkt dat de bosmug Zika kan overbrengen moet er in Lelystad een soort militaire actie gedaan worden. Van huis te huis. Dat is de enige manier om deze mug echt uit te roeien.”

Er is nog geen behandeling noch vaccin. Er zijn niet eens deugdelijke testen om een eventuele besmetting vast te stellen. Maar gelukkig wordt er volgens deskundige Bart Knols hard gewerkt aan een vaccin. Toch werkt een vaccin vaker slecht dan goed. Tegen Ebola ging het ontwikkelen van een goedwerkend vaccin snel en wonderwel, het bood zelfs 100% bescherming. Maar bij knokkelkoorts is het nooit gelukt. Wanneer het vaccin op de markt komt?

De Canadezen zijn optimistisch en denken eind van de zomer de eerste testen te kunnen doen. De Amerikanen denken dat dat 5 tot 10 jaar duurt. De waarheid zit er volgens Bart tussenin.