Janneke Wittekoek en Jenny Heeringa
Foto van Eva Jinek

Hartproblemen bij vrouwen is doodsoorzaak nummer één

Cardioloog Janneke Wittekoek vraagt meer aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Hun klachten manifesteren zich anders dan bij mannen. Om levens te redden, moeten we alert zijn op de verschijnselen. 

Still from video

Het vrouwenhart

Dagelijks sterven 57 vrouwen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten, tegen 53 mannen. Vrouwen zijn aan een ware inhaalslag begonnen als het gaat om hartproblemen, maar tegelijkertijd worden ze genegeerd in de wetenschap en worden hun klachten soms niet herkend in het ziekenhuis. Cardioloog Janneke Wittekoek vindt dat dit moet veranderen en schreef daarom het boek 'Het Vrouwenhart'. Samen met hartpatiënt Jenny Heeringa vertelt zij over haar missie. 

Niet gehoord

Jenny had klachten zoals pijn tussen de schouders, druk op de borst, en uitstraling in arm en kaak. Hoewel er in haar familie veel vrouwelijke hartpatiënten waren, en zij dit ook meldde, werd in het ziekenhuis niet aan haar hart gedacht. Jenny werd naar huis gestuurd met wat pijnstillers en maagzuurremmers. Tot twee keer toe zelfs. 

Meer onderzoek naar vrouwen

Volgens Wittekoek komen dit soort gevallen als bij Jenny vaak voor. Dat komt omdat vrouwenklachten anders zijn dan mannenklachten. Maar ondanks die verschillen, hebben de onderzoeken naar hartproblemen vooral bij mannen plaatsgevonden. Dus hoe hartproblemen zich bij mannen manifesteren is duidelijk in kaart gebracht. Wordt het niet eens tijd voor meer onderzoek naar vrouwen? Het geld wat minister Schippers hiervoor heeft vrijgemaakt is een mooi begin.