Eén met de natuur
Foto van Eva Jinek

Goed voor de geest: tuinieren als medicijn

Tuinieren komt niet alleen je tuin of balkon ten goede, het kan ook je mentale gezondheid een oppepper geven. In het Verenigd Koninkrijk is het al een fenomeen: ‘ecotherapie’ wordt steeds vaker voorgeschreven. Met succes. The Guardian legt uit hoe het zit.

Eén met de natuur
Eén met de natuurUnsplash

Wellicht herken je dat gevoel, wanneer je tuin volop bloeit of je kamerplant fier overeind staat. Het aanzien van deze fleurige bedoening resulteert in een combinatie van trots en gelukzaligheid. Heb je zelf nog geen groene geluksmomenten ervaren, vertrouw ons dan dat het geen geitenwollensokken-praat is. Het gaat om een heus effect van planten en tuinieren op de menselijke gemoedstoestand. En artsen maken hier nu gebruik van.

Net zo effectief als medicijnen

Zo schrijft The Guardian dat 'ecotherapie' in Groot-Brittannië wordt ingezet als serieuze behandelmethode voor psychische klachten, zoals angststoornissen en depressies. Bij deze vorm van therapie worden activiteiten in de natuur voorgeschreven. Lekker naar buiten en tuinieren dus. Bij mensen met milde klachten kan dit volgens de Britse krant net zo effectief zijn als antidepressiva. En er komt niet eens altijd zware arbeid bij kijken, een enkele kamerplant verzorgen heeft al zijn voordelen. 

Wat is er nou precies zo heilzaam aan het wroeten in de aarde met je vingers? Hier zijn meerdere redenen voor, vertelt Aimee Gee, medewerker bij de stichting voor mentale gezondheid Mind. "Het verzorgen van planten en tuinieren, stimuleert een gevoel van verantwoordelijkheid en prestatie", legt ze uit. Deze kenmerken worden geassocieerd met meer zelfvertrouwen en zorgen voor minder boosheid.

Groen is goed

Maar er is meer: "De geuren, kleuren en geluiden uit de natuur hebben namelijk ook positieve invloed op ons welzijn." Een groene omgeving op zichzelf is dus al een pre, en door ook de handen uit de mouwen te steken, wordt de band met de natuur versterkt. 

Ook een gewone wandeling, het liefst in goed gezelschap, valt onder 'ecotherapie' en kan een heilzame werking hebben. Dit heeft te maken met de fysieke en sociale componenten. "Beweging heeft een bewezen positieve invloed op de gemoedstoestand. En meer sociaal contact zorgt voor meer zelfvertrouwen en minder eenzaamheid." 

Geen gek idee dus om wat planten in huis te halen of wat kruiden voor op je balkon. Ook als je geen groene vingers hebt, maar de heilzame werking van natuur wil ervaren, is een stap naar buiten al een mooi begin.

Bron: 
The Guardian