Foto: Unsplash
Foto van Eva Jinek

Engeland heeft een minister van Eenzaamheid en da’s niet eens zo’n gek idee

Maakt niet uit of je jong of oud bent, meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich erg eenzaam. In Engeland hebben ze besloten om dit probleem bij de horens te vatten. Ze hebben namelijk een kersverse minister van Eenzaamheid.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Eenzaamheid is vaak een onbegrepen probleem. We denken al snel aan aan de ouderen die door een kleine kennissenkring maar achter de geraniums zitten weg te stoffen. En vergis je niet: binnen deze groep is eenzaamheid een heel groot probleem. Maar het is zeker niet de enige groep die kampt met eenzaamheid. Ook jonge mensen met grote vriendenkringen en jaloersmakende Instagramfeeds hebben last van eenzaamheid, blijkt uit onderzoek.

Tijd om daar wat aan te doen!

Tijd om daar wat aan te doen, vinden de Britten. Want ook daar is het probleem van eenzaamheid groot. Rond de 9 miljoen mensen in Groot-Brittannië voelen zich eenzaam en ongeveer 200.000 ouderen hebben al meer dan een maand geen enkel gesprek met een vriend of familielid gehad. Daarom is politicus Tracey Crouch deze week benoemd tot minister van Eenzaamheid.

“Voor veel te veel mensen is eenzaamheid de bedroevende realiteit van onze moderne samenleving,” lichtte Prime Minister Theresa May haar keuze voor deze nieuwe ministerpost toe. “Ik wil dit probleem in onze samenleving aanpakken en ik wil dat wij met z’n allen eindelijk gaan praten over eenzaamheid.”

Zo gaan ze dat doen

Dus wat gaat deze minister van Eenzaamheid precies doen? Ze staat er in ieder geval niet alleen voor. Samen met een commissie van goede doelen die zich inzetten tegen eenzaamheid van risicogroepen (waaronder ouderen, vluchtelingen, jonge mensen en nieuwe ouders) gaat ze de komende maanden op zoek naar de beste strategie voor de overheid om dit probleem aan te pakken. Wat dat precies gaat zijn, weten we dus nog niet. Maar het probleem wordt in ieder geval serieus genomen.

Even schadelijk als obesitas

En dat is nodig, want uit een groot onderzoek naar eenzaamheid in rijke landen blijkt dat eenzaamheid grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Dit onderzoek uit 2017 had twee belangrijke conclusies. Ten eerste dat eenzame mensen 50 procent meer kans hebben op een vroegtijdige dood, dan mensen die een gezond aantal sociale contacten hebben. En ten tweede dat het effect van eenzaamheid op een vroegtijdige dood vergelijkbaar is met de effecten van obesitas op vroegtijdig overlijden.

Kortom, dit probleem is serieus en moet ook zo behandeld worden. Daarom vinden we het initiatief van de Britten zo goed! En wellicht is dit ook geen slecht idee voor ons. Den Haag, lezen jullie mee?

Bron: 
Quartz