Vrouw huilt
Foto van Eva Jinek

Een potje janken als therapie, in Japan zweren ze erbij

Dat huilen soms best lekker kan zijn, weten we. Maar in Japan nemen ze dit wel erg letterlijk. Je kan zelfs in ‘huiltherapie’ om je stress te verminderen. Japanse vrouwen zweren erbij!

vrouw huilt
Een vrouw volgt huiltherapie - met succesThe Atlantic

Een zielige film, een kamer vol lotgenoten en een knappe man die je tranen droogt. Dit aparte tafereel is inmiddels een bekend fenomeen in Japan. Het werd bedacht door het bedrijf Ikemeso Danshi, oftewel: ‘Knappe Huilende Mannen’. Oorspronkelijk was het de bedoeling om dankzij de zogeheten huiltherapie over een levensveranderende gebeurtenis heen te komen,  zoals een scheiding. Maar tegenwoordig gaan de klanten vooral in therapie om even te ontladen. En zo vreemd is dat eigenlijk niet. Want zeg nou zelf, het is toch ook niet raar om naar een tranentrekker in de bioscoop te gaan?

Dat is in ieder geval wel de vergelijking die filmmaker Darryl Thoms maakt in het filmpje van The Atlantic (LINK). Hij maakte de korte documentaire Crying with The Handsome Man (LINK) over de dienst. “Elk probleem kan tegenwoordig worden opgelost door de markt,” zegt hij.

In de film zijn een handjevol vrouwen en één man te zien die zachtjes huilen. Hun tranen worden lieflijk gedroogd door een ‘knappe man’, die de ‘tranenkoerier’ wordt genoemd. Een identiteit heeft hij niet, hij is simpelweg The Handsome Man. Hij is ervan overtuigd dat tranen een rustgevend en helend effect hebben.

Daarnaast vertelt hij dat in de Japanse cultuur emoties vaak niet worden getoond. “Daarom help ik mensen graag om te huilen.” Die mensen zijn voornamelijk vrouwen. En dat klopt wel, want we zien welgeteld één man deelnemen in de film. Al denken de vrouwelijke deelnemers dat de mannelijke bevolking er ook wel baat bij zou kunnen hebben. “Voor mannen zou het ook fijn zijn als een aantrekkelijke vrouw zijn tranen droogt,” zegt een van de vrouwen.

Ook bedenker Hiroki Terai wijst de ‘cultuur’ aan als reden dat mannen dat mannen in Japan niet ‘mogen’ huilen. Uit onderzoek blijkt dat hij gelijk heeft: wereldwijd staat Japan vrijwel onderaan het lijstje van nationaliteiten die snel huilen. Precies daarom wil Terai het fenomeen ook graag verspreiden. Zelf zegt hij ook te moeten huilen bij de sessies, al heeft The Handsome Man zijn tranen nog niet gedroogd.

Bron: 
The Atlantic