Mary Putnam Jacobi
Foto van Eva Jinek

Deze vrouwelijke dokter veranderde het beeld van ongesteldheid (en we zijn haar dankbaar)

Ooit dwong menstruatie vrouwen tot bedrust. Over- belasting zou leiden tot kwetsbaarheid en onvruchtbaar- heid, of nog erger: bedreigende ideeën, zoals de wil om te stemmen. Gelukkig was er Mary Putnam Jacobi, de arts en pionier die inging tegen de status quo.

Mary Putnam Jacobi
Mary Putnam JacobiWikipedia

We gaan een stukje terug in de tijd, naar de 19e eeuw. In de medische wereld werden vrouwen doorgaans gezien als zwak. Fysieke- en mentale rust werden beschouwd als hét redmiddel voor alledaagse kwaaltjes. En, zo stelden medici, ook menstruatie behoorde hiertoe. 

Wetenschappers uit deze tijd waarschuwden voor de gevolgen van 'mentale overbelasting' tijdens de menstruatie. Zo ook Edward Clarke, arts in Boston aan het eind van de 19e eeuw. Volgens hem zou studeren of werken tijdens de menstruatie leiden tot ziekte of onvruchtbaarheid.

Taak van de vrouw

In die tijd werd het baren van kinderen gezien als de hoofdverantwoordelijkheid van de vrouw. Om deze taak zo goed mogelijk te vervullen, moesten vrouwen het vooral niet te gek maken. Helaas gebruikten wetenschappers dit gedachtegoed ook met een andere reden: als argument tegen het vrouwenstemrecht. Een vrouwenbrein was immers niet voor rede vatbaar in 'die tijd van de maand'. 

Mary Putnam Jacobi was één van de weinige vrouwelijke artsen rond 1870 en zij vond deze theorie volslagen onzinnig. Ze studeerde aan verschillende universiteiten en met meerdere diploma’s op zak lukte het haar om het bewijs te leveren tégen wetenschappers zoals Clarke. Toch kreeg Jacobi regelmatig te maken met tegenstanders in haar vakgebied. Zij keurden het af dat een vrouw werkzaam was als arts.

Jacobi liet het er niet bij zitten en sloeg terug. Ze stelde de uitlatingen van Clarke aan de kaak. En dat was niet onterecht, want Clarke had zeer veel invloed op hun medische collega’s. Ze benadrukte dat er onvoldoende bewijs was voor zijn theorieën over menstruatie. Volgens haar hadden zijn publicaties weinig met de wetenschappelijke waarheid te maken, en vooral met de onderdrukking van vrouwen. 

Mary Putnam Jacobi
Mary Putnam JacobiWikimedia

En dus kwam Jacobi met haar eigen onderzoek. Ze toonde aan dat vrouwen helemaal niet maandelijks plat op bed hoefden te liggen. Integendeel, ze raadde juist beweging aan en mentale stimulans. En in tegenstelling tot Clarke, kon Jacobi haar ideeën wel hard maken met wetenschappelijk bewijs. 

Einde van een stigma?

Hoewel het niet de directe insteek van haar onderzoek was, konden haar bevindingen wel degelijk het argument onderuit halen dat vrouwen mentaal en fysiek 'te zwak' waren om te mogen stemmen. En zo brokkelde het stigma van 'de zwakke vrouw' langzaam maar zeker steeds meer af. 

In de hedendaagse (Westerse) maatschappij houdt menstruatie vrouwen gelukkig niet meer tegen. En toch, bestaat er nog een stereotype beeld van 'de hysterische vrouw', dat weliswaar vaak lollig wordt bedoeld; 'Ben je ongesteld ofzo?'. Het stigma is daarmee niet volledig verloren gegaan. Maar dankzij Jacobi worden we niet elke maand met bedrust naar huis gestuurd. Daar mogen we haar dus zeker dankbaar voor zijn. 

Meer lezen? Hieronder vind je het volledige artikel van The Atlantic.

Bron: 
The Atlantic