Eva Jinek
Anoek Hofkens
Anoek Hofkens
Contributor

Eva interviewt Hillary Clinton (een kijkje achter de schermen)

Je hebt het waarschijnlijk al voorbij zien komen: Eva interviewde niemand minder dan Hillary Clinton. Vanavond wordt het gesprek om 21.00 uur op Brandpunt+ uitgezonden, maar we geven we je alvast een kijkje achter de schermen. Vergeet niet te kijken!

Eva Jinek
Eva Jinek

Het interview vindt plaats in een hotel in Amsterdam. Terwijl de cameraploeg alles klaarzet in de opnameruimte, neemt Eva in haar hotelkamer nog even de vragen door die ze aan de eerste vrouwelijke presidentskandidaat ooit wil stellen. Over drie kwartier moet ze klaar staan.

Ewart van der Horst, Eva Jinek en Aeola Relouw
Ewart van der Horst, Eva Jinek en Aeola Relouw

Producent Ewart van der Horst stapt de hotelkamer binnen, terwijl visagist Aeola Relouw de laatste hand legt aan Eva’s make-up. Hij bespreekt nog even de laatste wijzigingen met Eva. Over 10 minuten moet ze naar beneden.

Eva Jinek
Eva Jinek

Iets eerder dan gepland, krijgt Eva te horen dat de crew - en Hillary Clinton - er klaar voor zijn. Ze trekt haar jasje aan, werpt nog één blik in de spiegel en pakt haar tas. Het is zover.

Hillary Clinton is een paar dagen in Nederland vanwege de Nederlandse uitgave van haar boek What Happend. Daarin vertelt ze openhartig hoe de periode na haar verkiezingsnederlaag was. Want wat doe je op zo’n moment, als de grond onder je voeten wegzakt? En je verliest van iemand waar je van had moeten winnen? Voor haar brak een periode aan van lange wandelingen, veel Chardonnay, af en toe in je kussen schreeuwen én een boek schrijven.

Eva Jinek
Eva Jinek

Eva gaat alvast zitten in de stoel van waaruit ze straks het interview doet. In de opnameruimte wordt het licht afgesteld. Producent Ewart van der Horst kijkt mee. “Het licht op Eva kan beter jongens,” instrueert hij. “Ja, zo. Ziet er top uit!”

Eva Jinek interviewt Hillary Clinton
Eva Jinek interviewt Hillary Clinton

Nadat ze elkaar de hand hebben geschud nemen de vrouwen plaats. Hillary: “Je bent geboren in de VS toch?” Eva: “Ja dat klopt”, glimlacht ze. “In Tulsa, maar dat is de schuld van mijn ouders.” Ze lachen nog wat en dan kan het interview beginnen.

Op het eind van hun gesprek laat Eva dit fotolijstje zien aan Hillary Clinton. Hoe zij erop reageert, zie je in de uitzending. Maar wat dit lijstje voor Eva betekent, vertellen we je alvast.

Eva: “Deze foto heb ik denk ik op mijn negentiende gekocht. Het kan niet duur geweest zijn - en zoals je ziet is het lijstje ook niet heel bijzonder - maar het is één van mijn inspiratiebronnen. Want ik ken weinig mensen die zulke doorzetters zijn als deze twee. Ondanks alle politieke tegenslagen die ze hebben gehad, zijn ze er nog steeds.”

De 25 minuten vliegen voorbij en dan zit het interview er ineens op. Wat resteert is alleen nog het maken van de foto. Want hé, zo’n wereldspeler als Hillary Clinton interview je niet elke dag.

Kijk vanavond om 21.00 uur naar Brandpunt+ op NPO2 om het hele gesprek te zien. Wij zitten in ieder geval aan de buis gekluisterd!