Dr. Ruth
Foto van Eva Jinek

We kunnen nog steeds wat leren over seks en liefde van de iconische Dr. Ruth

Ruth Westheimer (91) was de eerste seksuoloog die in de Amerikaanse media openlijk over seks sprak. Deze week verschijnt de documentaire over haar leven. Ontmoet deze bijzondere vrouw van wie we nog steeds veel kunnen leren. Ook over seks.

Dr. Ruth
Dr. Ruth sprak als eerste de woorden 'vagina' en 'penetratie' uit op de Amerikaanse televisie. Getty

Als je in de jaren ‘80 een prangende vraag had over seks, kon je die niet even Googlen en je probleem voorleggen aan een vriendin was ook hoogst ongebruikelijk. In de tijd dat Dr. Ruth Westheimer openlijk over seks op de radio en tv sprak, hield iedereen - frustrerend genoeg - zijn seks sores veelal voor zichzelf.

En dus viel ze op. Niet alleen vanwege haar Duitse accent, maar ook vanwege haar taalgebruik. Voor het eerst werden de woorden ‘vagina’ en ‘penetratie’ in de Amerikaanse media uitgesproken. De brieven stroomden binnen, en zowel haar radioprogramma’s als tv-shows werden een groot succes, met als bekendste programma Ask Dr. Ruth.

Nog steeds relevant

Nu is er een gelijknamige documentaire verschenen over haar leven. Want naast haar grote maatschappelijke impact, is de persoonlijke geschiedenis van deze kleine vrouw razend interessant. Als Joods kind vluchtte ze uit Nazi-Duitsland, ze schreef 46 boeken - waaronder ‘Seks voor Dummies’ - en ze was de favoriete talkshowgast van David Letterman. 

Nu, als 90-jarige, is ze nog steeds druk in de weer. Een kleine greep: ze geeft les aan de Universiteit van Columbia over het veranderende beeld van familie in de media en aan het Hunter college over de geschiedenis van seksuele voorlichting. En op social media deelt ze ook haar inzichten. Op Twitter heeft ze meer dan 92.000 volgers en op Youtube streamen zo’n 8.000 mensen haar video’s. Ze geeft advies voor mannen, vrouwen, stelletjes, en filmt ook haar meest bijzondere ontmoetingen. Stuk voor stuk heel vermakelijk - en natuurlijk een big help voor iedereen met een soortgelijke seksvraag.

Vragenuurtje

Muziekplatform Rolling Stone greep de release van de nieuwe documentaire aan om de seksuoloog te bevragen over de hedendaagse sekscultuur. Want wat vindt zij van apps als Tinder, hoe kijkt ze naar de #metoo-schandalen en zijn we nu beter of slechter af dan vroeger? Haar antwoorden liegen er niet om.

Dr. Ruth
“Een vrouw moet niet naakt bij een man in bed gaan liggen als ze nog niet weet dat ze seks met hem wil hebben”, aldus Dr. Ruth Getty

Dr. Ruth maakt zich grote zorgen. Met name om apps als Tinder die handig inspelen op de hedendaagse one night stand-cultuur. “Ik ben niet tegen het vinden van een date via sociale media, zo gaat dat nu eenmaal tegenwoordig. Maar one night stands zijn onnozel, omdat die persoon waar je mee bent, de nacht daarvoor nog met iemand anders was. Je kunt de klok erop gelijk zetten dat syfilis, gonorroe en aids zich zo alleen maar meer zullen verspreiden.”

Ik ben tegen one night stands

Dr. Ruth

“Daarbij geven ze geen voldoening. Zelfs als je die nacht het beste orgasme in de wereld hebt, blijf je zoeken naar iemand die er ook ná de daad voor je zal zijn. Ook als het een vriend en een metgezel. Dus, om me maar even luid en duidelijk uit te drukken, ik ben tegen one night stands.”

Dr. Ruth over consent

Ook heeft ze een sterke mening over de discussie die de #metoo-beweging teweeg heeft gebracht. Met name over de twijfel of iemand nu wel of niet heeft ingestemd met seks.

“Een vrouw moet niet naakt bij een man in bed gaan liggen als ze nog niet zeker weet dat ze seks met hem wil hebben”, zegt ze streng. “Als de penis eenmaal stijf is, werkt het brein van de man niet meer. En als mensen dronken zijn zouden ze sowieso al geen seks moeten hebben, omdat ze het zich de volgende dag toch niet meer herinneren. Dat is altijd zinloos. Ik heb het dan niet over één glas wijn of bier, hoor. Maar nogmaals: als een vrouw er nog niet over uit is of ze wel of geen seks met iemand wil, moet ze nooit het bed met hem instappen”, zo luidt haar advies.

In het huidige digitale tijdperk heb je geen Dr. Ruth meer nodig voor je dagelijkse seksvragen, Google heeft die taak voor het grootste deel overgenomen. Maar al die tijd dat we aan het surfen zijn op internet, zorgt wel voor andere problemen. Ruth wil dat bespreken in haar volgende boek. 

Eenzamer dan vroeger

“Veel millennials voelen zich heel vaak heel eenzaam, dat is een steeds groter wordend probleem. Smartphones en sociale media spelen dat nog verder in de hand. We verliezen de kunst van een gesprek voeren. Deze generatie heeft de illusie verbonden te zijn met hun vrienden, omdat ze een connectie met hen op Facebook hebben, maar dat is niet meer dan een idee. Feitelijk heb je met niemand écht contact, en dat leidt tot eenzaamheid. Dat is heel erg triest als je erover nadenkt.”

De seksuele voorlichting die Dr. Ruth in de jaren 80 gaf, mag dan inmiddels overal op te zoeken zijn. Haar rol als seksuoloog is dus nog lang niet overbodig. Voor het hele interview met haar, klik op de onderstaande link. En bezoek voor meer adviezen ook vooral haar YouTube-account. Wij blijven haar in ieder geval volgen!

Bron: 
Rolling Stone