.
Foto van Eva Jinek

Wat het feminisme tot nu toe heeft bereikt (ahum)

We noemen onszelf feministen, maar wat hebben we eigenlijk voor elkaar gekregen? Deze zwartgallige en ironische feministische tijdlijn van The Lily staat vol herkenbare mijlpalen. En zet je even aan het denken.

.
..

Je hebt van die dagen dat het lijkt alsof alles tegen zit. Schrijver Mia Mercado had waarschijnlijk zo’n dag toen ze aan haar stuk begon. Ze neemt ons mee in de historische tijdlijn van het feminisme en begint - lekker cynisch - bij de oerknal. Want 13,1 miljard jaar geleden ontstond het heelal volgens haar door de razernij van feministen die het helemaal zat zijn.

Haar lijstje eindigt in het jaar 3020, dan is het feminisme niet langer nodig. En wel omdat de hele mensheid dan al tientallen jaren onder de zoden ligt te verpieteren. Natuurlijk is het allemaal beeldspraak, maar dat betekent niet dat het niet vermakelijk is. En dat ze niet hier en daar een goed punt maakt. 

Wij hebben een paar van haar beste cynische treffers hieronder uitgelicht.

4,5 miljard jaar geleden

De aarde ontstaat, net als de planeet Venus. En dankzij ontelbare reclamespotjes van het scheermesjesmerk Venus raken generaties vrouwen empowerd om hun lichaamsbeharing heel goed in de gaten te houden. Het liefst met handspiegeltje en vergrootglas. Nu weten we dat vrouwen alleen hoeven te scheren als ze dat zelf willen (en dat is elke keer als ze een eenzame haar zien op hun eeuwig gladde benen).

1700-1900

Vrouwen verzetten ongetwijfeld enorme bergen in deze periode. Helaas was Instagram nog niet uitgevonden, dus weten we het niet zeker.

1920

Vrouwen in de VS zorgen ervoor dat ook zij voortaan kunnen stemmen tijdens verkiezingen, wat de weg vrij baant voor vrouwen in de toekomst om t-shirts te kopen met ‘I Voted’. Zodat ze eindelijk selfies kunnen posten op Instagram zonder te worden neergezet als verwaand.

1933

Ruth Bader Ginsberg wordt geboren. Zij zal later een van de weinige vrouwelijke rechters worden in het Hoger gerechtshof in de VS. Maar belangrijker is dat zij vrouwen de kans geeft om haar jarenlang te spelen in TV-series en films.

Rosie the Riveter
Rosie the Riveter

1942

Rosie the Riverter werd bedacht zodat vrouwen in de toekomst een interessant verkleedpak kunnen aantrekken met Halloween (deze vrouw is hét symbool voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de fabrieken werkten ter vervanging van de mannen die in het leger dienden, red.).

1960

De anticonceptiepil komt in de winkels te liggen. Het is het begin de oneindige stroom aan reclamecampagnes voor vrouwen om dit als voorbehoedsmiddel te gebruiken. Zodat vrouwen tot op de dag van vandaag hun bedpartners nog altijd kunnen smeken om for the love of god alsjeblieft een condoom om te doen.

1996

The Spice Girls komen met de uitvinding girlpower. Hun nummer Wannabe geeft de generatie jonge vrouwen een stem. Eentje die ze met name zullen inzetten voor karaoke en vrijgezellenfeesten.

2000

Bloggen wordt een ding. Met name moeders klimmen in de digitale pen. Ze delen hoe zij alle ballen in de lucht weten te houden, en laten aan alle andere vrouwen zien dat het wel prima te doen is om een glansrijke carrière te hebben en daarnaast een fantastische moeder, echtgenote en vriendin te zijn.

De lijst gaat nog wel even door. En bij elk punt, weet de schrijfster bij ons een gniffel los te maken. Want wees eens eerlijk: zijn we onszelf niet stiekem alleen maar aan het onderdompelen in het instagram feminisme zonder ook maar een kleine verandering in gang te zetten? Of doen we wel wezenlijk iets?

Ben je benieuwd naar de rest? Lees het artikel verder via de onderstaande link.

Bron: 
The Lily