Wat de VN betreft zijn vrouwen cruciaal voor vredesmissies
Foto van Eva Jinek

Wat de VN betreft zijn vrouwen cruciaal voor vredesmissies, lees hier waarom

Méér vrouwen op vredesmissie, dát is van groot belang, zo schrijft de Volkskrant. Minder dan 5 procent van de strijdkrachten op vredesmissies is vrouw, hoe komt dat? En wat maakt een groter aandeel van vrouwen tijdens deze missies zo belangrijk?

Wat de VN betreft zijn vrouwen cruciaal voor vredesmissies
Wat de VN betreft zijn vrouwen cruciaal voor vredesmissiesGettyimages

Een bijeenkomst in Den Haag over het belang van vrouwelijke strijdkrachten op vredesmissie, de Volkskrant was erbij en sprak met vrouwen over waarom hun aandeel juist van groot belang is.

Eén van de hoofddoelen van een vredesmissie is het verzamelen van informatie. Waar bevinden de rebellengroepen zich? Hoe bewegen zij zich door de gebieden? Wie ontfermt zich over het aantrekken van kindsoldaten en hoe wordt er gehandeld in wapens? 

Oren en ogen in het hele gebied

Al deze cruciale informatie bevindt zich vaak bij de lokale bevolking, en vooral bij vrouwen. Vanwege hun taken, zoals water halen en werken op het land, hebben zij ogen en oren in het hele gebied. Daarentegen bevindt de mannelijke bevolking zich vaker in statische posities en zijn daardoor minder op de hoogte van wat er in de omgeving gebeurt.

Daarom is er juist een cruciale rol weggelegd voor vrouwen in deze gebieden. Maar, vanwege culturele  en soms conservatieve man-vrouw verhoudingen, seksueel geweld jegens vrouwen en wantrouwen naar mannen in uniform zijn lokale vrouwen lang niet altijd bereid om hun kennis te delen. Om de benodigde informatie los te krijgen kan het dan net doorslaggevend zijn als vrouwelijke strijdkrachten het gesprek aangaan. 

Vrouwelijk inlevingsvermogen

Ook het emotionele inlevingsvermogen van vrouwen kan een grote toevoeging zijn tijdens de missies. Wekelijks worden er condoleanceberichten verzonden naar de naasten van overleden soldaten. Eén van de vrouwelijke krachten heeft zich hierover ontfermd: 'in eerste instantie waren de berichten kil en koud', als moeder zijnde vond ze dat dit anders moest. Ze besloot de brieven te herschrijven, "hierin maakt het een verschil dat ik een vrouw ben," zegt ze. 

Het moge duidelijk zijn: het belang van vrouwen op vredesmissies is groot. Dat ziet ook de Verenigde Naties. Sinds 2015 hanteren ze daarom een strenger beleid: landen die onvoldoende kansen bieden voor vrouwen om mee te gaan op missie lopen het risico om bepaalde posities in te moeten leveren. Een goed streven, vinden wij. 

Mocht je benieuwd zijn naar het hele verslag over de bijeenkomst? Lees dan via de link hieronder het hele artikel van De Volkskrant. 

Bron: 
deVolkskrant