Foto: Pexels
Foto van Eva Jinek

Wat als jouw man jouw achternaam zou aannemen? Deze Amerikaan deed dat en vertelt waarom

Waarom zou een man niet de achternaam van zijn vrouw kunnen aannemen als ze trouwen? De Amerikaanse Matthew Broberg (voorheen Matthew Brender) deed het, onder andere als feminist. Aan de Huffington Post vertelt hij waarom.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Hij heeft er zes maanden over gedaan om de knoop door te hakken, zo makkelijk was het niet, zegt hij. Het is nog altijd de norm om als vrouw de achternaam van je man aan te nemen of om die aan je eigen naam toe te voegen.

'Bra-burning hippy'

Broberg vertelt dat één van de redenen om dit te doen is dat hij voor meer gelijkheid is tussen mannen en vrouwen. Broberg: ''Mijn moeder was een 'bra-burning hippy' uit New York en tijdens mijn studie groeide mijn gevoel voor feminisme en het belang voor gelijkheid tussen man en vrouw.''

Toen Matthew en zijn vrouw zich verloofden bespraken ze de opties. Ze wilden graag een achternaam delen, om zo als familie meer een eenheid te zijn, en Broberg-Brender vonden ze te lang. Zijn vrouw vond het opgeven van haar naam ook geen optie. ''Zij voelt sterker dan ik dat haar naam een onderdeel is van haar identiteit.''

Zij voelt sterker dan ik dat haar naam een onderdeel is van haar identiteit.

Bang voor de mening van anderen

Het koppel was eruit. Het werd Broberg. Met het dichterbij komen van de bruiloft, groeide de zorgen bij Matthew over de beslissing. Hoe zou zijn familie reageren? En wat zou er gebeuren na een scheiding? Toch overwon zijn sterke gevoel van gelijkheid en het uitdragen van de waarden waar hij voor staat.

In het artikel van de Huffington Post lees je meer over zijn zorgen. Wij vinden het onwijs goed dat hij deze keuze nam, samen met zijn vrouw, en heel stoer dat hij zijn keuze zo eerlijk omschrijft. Hij laat zien dat feminisme zeker iets is wat ook mannen aangaat.

Bron: 
Huffington Post