Bill Cosby
Foto van Eva Jinek

Waarom we niet te lang moeten stilstaan bij de veroordeling van Bill Cosby

Dit opiniestuk van Jessica Valenti van The Guardian is een oproep voor ons allemaal! En laat zien dat Bill Cosby's vonnis een zeldzaam moment van gerechtigheid is.

Bill Cosby
Bill CosbyANP

Na jarenlang geruchten te hebben gehoord van aanrandingen van bijna zestig vrouwen, is er nu één bevestigd. Bill Cosby is veroordeeld voor het drogeren en aanranden van Andres Constand. Een mijlpaal in de #MeToo-beweging, want het is de eerste hoge pief in de VS die daadwerkelijk juridische gevolgen ondervindt van zijn daden. De 80-jarige die vooral bekend is als de televisievader uit The Cosby Show kan 15 tot 30 jaar krijgen.

Nu al iets nieuws

Dit is bijzonder, stelt Jessica Valenti. Want de meeste #MeToo-slachtoffers zullen hun aanranders nooit veroordeeld zien worden. Voor het grootste deel gaan seksueel misbruikers na de daad gewoon verder met hun leven. Als voorbeeld noemt de journalist de voormalige CBS-presentator Charlie Rose. Hij werd door meerdere vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en gaat binnenkort alweer een nieuw programma lanceren (waarin hij nota bene mannen interviewt die net als hij hun baan verloren na een #metoo-onthulling).

Hij is niet de enige. Tv-presentator Matt Lauer, radiopresentator Garrison Keillor en tv-kok Mario Batali zijn stuk voor stuk mannen die ontslagen werden na #MeToo-beschuldigingen, en nu alweer een nieuwe baan in het vooruitzicht hebben. En Harvey Weinstein, waar het allemaal mee begon, wacht in een luxe afkickkliniek waarschijnlijk rustig af tot alles is overgewaaid.

Eindelijk wordt een entertainmentgigant verantwoordelijk gehouden voor zijn daden

Jessica Valenti, journalist The Guardian

De veroordeling van Cosby is een echte ‘win’ voor de #MeToo-beweging. Na al die jaren waarin zoveel vrouwen die zeiden door hem te zijn misbruikt niet werden geloofd, wordt een voormalig entertainmentgigant eindelijk verantwoordelijk gehouden voor zijn daden.

Het is nog geen feest

Maar we maken de fout als we met z’n allen in de gordijnen gaan hangen van vreugde. Want zoveel vrouwen krijgen die gerechtigheid niet en zullen dat ook nooit krijgen. En dat is iets waar we ons samen voor moeten blijven inzetten. Dit is nog maar het begin.

Lees het hele betoog van Valenti via de onderstaande link.

Bron: 
The Guardian