In haar nieuwe boek is Michelle Obama zeer openhartig.
Foto van Eva Jinek

Waarom het zoveel betekent dat Michelle Obama open is over haar ivf-behandeling

In haar nieuwe boek is Michelle Obama openhartig over haar miskraam en hoe moeilijk het was om zwanger te worden. Die boodschap is belangrijk, zeker omdat zíj hem vertelt.

In haar nieuwe boek is Michelle Obama zeer openhartig.
In haar nieuwe boek is Michelle Obama zeer openhartig.Gettyimages

Begin deze week was de boeklancering van  ‘Becoming’, de memoires van de voormalig first lady Michelle Obama. Nog voordat het boekwerk de winkels uitvloog, werd er al veel over gesproken. Nogal wiedes, want Michelle Obama is namelijk heel openhartig. Zo praat ze eerlijk over haar relatietherapie, maar ook over de miskraam die ze twintig jaar geleden heeft gehad en hoe de twee kinderen van Michelle en Barack met behulp van ivf-behandeling op de wereld zijn gekomen.

Eerlijk over haar miskraam en ivf-behandeling

In een interview met ABC's presentator Robin Roberts, deelde Michelle nog voor haar boeklancering het verhaal van de miskraam die ze ongeveer 20 jaar geleden kreeg. Ze beschrijft deze ervaring als "eenzaam, pijnlijk en zeer demoraliserend”. "Ik had het gevoel dat ik faalde, omdat ik niet wist hoe vaak miskramen voorkwamen.”

Daarnaast schrijft ze over de ivf-behandeling die ze moest doorgaan om haar twee dochters te krijgen. “Onvruchtbaarheid is niet iets wat je overwint. Het injecteren van hormonen, het ondergaan van de dagelijkse echo's, de bloedafnames en het constant schrappen of afzeggen van werkafspraken. Het kost heel veel inspanning en opofferingen”, schrijft Michelle. Ook legt ze uit dat onvruchtbaarheid niet iets is dat je door pure wilskracht kan overkomen. “Barack en ik zijn twee doorzetters. We houden veel van elkaar en hebben een goede arbeidsethos. Maar dat helpt je niets als je zwanger probeert te worden.”

Vruchtbaarheidsproblemen komen vaker voor dan je denkt​

Vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblematiek komt meer voor dan we vaak denken. 10 tot 25 procent van de zwangerschappen in Amerika eindigt uiteindelijk in een miskraam. In Nederland is dat tussen de 10 en 15 procent. En wereldwijd worden er jaarlijks 8 miljoen ‘ivf-baby’s’ geboren. Ondanks dat dat aantal opvallend hoog ligt, wordt er nog steeds weinig over gesproken. Des te belangrijker dat een vrouw zoals Michelle Obama - die voor veel vrouwen toch een groot rolmodel is - hier een boekje over open doet.

Journalist Belle Boggs schreef in The Atlantic naar aanleiding van het boek van Obama een artikel over haar eigen ervaringen. Toen ze 32 jaar oud was en een kinderwens had, wilde het ook bij haar maar niet lukken. “Net als Michelle voelde ik me verloren en alleen. Ik dacht dat ik te jong was om vruchtbaarheidsproblemen te hebben. Want is een ivf-behandeling niet iets voor vrouwen rond de veertig ondernamen?”, schrijft ze.

Obama’s verhaal helpt zwarte vrouwen

“Pas toen ik me verdiepte in vruchtbaarheid en ivf, leerde ik de waarheid. Onvruchtbaarheid is niet alleen gebruikelijk, maar het ziet er ook vaak anders uit dan de verhalen die worden aangeboden in de media”, vervolgt Belle Boggs. “Op televisie zien we keer op keer hetzelfde soort vrouwen dat te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen: rond de veertig, heteroseksueel, hoogopgeleid en wit. Maar dit is een heel vertekend beeld van de totale groep vrouwen die met dit soort problemen te maken krijgt.”

Zo legt ze uit dat in Amerika zwarte vrouwen een verhoogd risico hebben op baarmoederfibromen (goedaardige gezwellen), waardoor de kans op verminderde vruchtbaarheid bijna twee keer zo groot is als bij witte vrouwen. Bovendien laat een recent onderzoek zien dat zwarte vrouwen in Amerika bijna twee keer zo lang wachten tot zij een ​​arts raadplegen voor een behandeltraject dan witte vrouwen.

“Zoveel zwarte vrouwen leven in stilte en in schaamte", beaamt Stacey Edwards-Dunn. Zij is de oprichter van Fertility for Colored Girls, een organisatie die steun biedt aan Afro-Amerikaanse vrouwen met verminderde vruchtbaarheid. “Het boek van Michelle Obama geeft deze vrouwen de kans om te beseffen dat ze niet de enige zijn en dat erover gesproken mag worden. Dat geeft hoop", vertelt ze.

Tijd om erover te praten

Michelle schrijft in haar boek dat praten over haar vruchtbaarheidsproblemen enorm heeft geholpen bij het verwerken van de miskraam. “Praten met andere vrouwen hielp me inzien dat een miskraam niet abnormaal was. Het is geen persoonlijk falen of zelfs geen tragedie. Het is een normaal biologisch fenomeen. Een bevruchte eicel die het - waarschijnlijk om een zeer belangrijke en goede reden - niet heeft gered. De ervaringen van andere vrouwen namen mijn pijn niet weg, maar gaven me wel steun en de moed om een ivf-behandeling te beginnen."

Laten we hopen dat haar boek hetzelfde effect zal hebben voor vrouwen wereldwijd.

Benieuwd naar het persoonlijke artikel van Belle Boggs in The Atlantic? Lees het hieronder!

Bron: 
The Atlantic