unsplash
Foto van Eva Jinek

Viva la vulva! Waarom we het meer over vagina’s moeten hebben

We hebben het vanavond bij Jinek over vagina’s. Want meer kennis daarover versterkt de vrouwenemancipatie. En omdat we lang niet alles in de uitzending kunnen bespreken, hier onze must-reads over dit onderwerp. Enjoy!

unsplash
Viva la vulva!Unsplash

Er bestaan nog té veel hardnekkige mythes over onze muis (de Noorse koosnaam voor vagina). En het is de hoogste tijd dat we daar nu eindelijk eens korte metten mee maken. Dit artikel helpt je daar alvast een handje bij.

“De helft van de wereldbevolking heeft een vulva, en tóch schamen veel mensen zich ervoor”, zegt illustrator Hilde Atalanta. Met haar Vulva Gallery laat ze zien dat diversiteit down under reden is voor een feestje.

Ze is overigens lang niet de enige die er zo over denkt, er is inmiddels een (geniaal) lijflied voor vulva’s in alle soorten en maten.

Op social media zijn er ook stappen gezet. Sinds kort dit deel van het vrouwelijk lichaam niet langer gecensureerd. Ook niet als het orgaan in de staat verkeerd van bevalling. Waarom dat goed is - en waarom Eva op social media bevallingsvideo's bekeek ter voorbereiding van haar bevalling - lees je in het artikel hieronder.

Als het op seks aankomt, heeft het lange tijd vooral om de mannelijke behoeftes gedraaid. Tenminste, dat stellen vijf Britse powervrouwen die nu een pleasure revolutie willen ontketenen voor vrouwen. In het onderstaande artikel vertellen ze waarom (en belangrijker: hoe) ze dat gaan doen.

Die achterstand is te begrijpen als je kijkt naar de geschiedenisboeken. Wetenschappers wisten lange tijd niet dat er überhaupt een vrouwelijk genotsorgaan was om te onderzoeken. Pas rond 1901 werd de clitoris ‘ontdekt’, en toen konden ze er alsnog niet heel veel kaas van maken.

Dat we veel te weinig over vagina’s en vulva’s praten, blijkt ook uit het verhaal van Anne van Campenhout. Zij vergaat van de pijn als ze gepenetreerd wordt. En ze is lang niet de enige: 1 op de 10 vrouwen onder de 30 heeft dat ook. En niemand vertelt erover.

Wat ook nog altijd een taboe van jewelste is, is ongesteld zijn. En dat terwijl grofweg de helft van de bevolking het elke maand is. De onderstaande artikelen laten zien hoe normaal het is (of zou moeten zijn).

Als kers op de taart nog even een artikel over een nieuwe traditie die alles rondom de vagina en baarmoeder viert: de nieuwe trend van period parties. En of je er nu van gruwelt of al in je handen staat te klappen van vreugde, feestelijk is het in ieder geval!

Dit is natuurlijk behoorlijk wat informatie om in één keer tot je te nemen, en dat snappen we. Daarom bewaren we dit artikel gewoon op onze site zodat je er altijd naar kunt terugkeren. En we hopen dat jullie er - naast veel leesplezier - iets van opsteken!