De activisten willen meer aandacht voor vrouwelijk genot
Foto van Eva Jinek

Seks is leuk! Deze activisten brengen vrouwelijk genot naar de voorgrond

Als het op seks aankomt, heeft het lange tijd vooral om de mannelijke behoeftes gedraaid. Tenminste, dat stellen deze vijf Britse powervrouwen. Zij willen een nieuwe revolutie ontketenen, gericht op het genot van vrouwen. En dat doen ze zo.

De activisten willen meer aandacht voor vrouwelijk genot.
De activisten willen meer aandacht voor vrouwelijk genot.Unsplash

Ze noemen zichzelf ook wel sex-positive feministen: ze moedigen vrouwen aan open te zijn over hun seksuele verlangens. En het zijn niet de minsten. Een van hen is de Britse schrijver Stephanie Theobald. “In de nasleep van #MeToo wordt veel over seks gesproken als iets gevaarlijks, immoreels of illegaals”, zegt zij tegen The Guardian. Dit moet anders, vindt ze. “Bovendien gaat woede ons nergens brengen.”

Maar ze gaat nog een stapje verder. Volgens Theobald gingen eerdere seksuele revoluties namelijk niet écht over vrouwen. “Na de jaren zeventig vroegen mannen zich nog steeds af of vrouwen nu wel echt orgasmes kunnen hebben”, zegt ze tegen de krant. In meest recente debat over seks speelden vrouwen wel een grote rol, maar daarin ging het alsnog over de man. “MeToo ging over mannen die vrouwen verlangen oplegden. Nu is het tijd dat het eindelijk eens gaat over vrouwen en hun seksplezier. Om deze reden roept zij op tot een Pleasure Revolution: seks is leuk! En dat doet ze niet alleen, maar samen met vier andere topvrouwen. Ieder met een eigen strategie om deze revolutie aan te jagen. Hier komen ze!

Vibrator-omslagdoek voor vrouwen
Computerwetenschapper en hoogleraar Kate Devlin strijdt mee door zich te richten op innovatieve technologie voor vrouwelijk genot. Je hebt misschien wel eens van een seksrobot gehoord: een soort enorme barbiepop die 24/7 zin heeft. Volgens Devlin is deze femme fatale alleen op mannelijke lusten gefocust en is er niet goed genoeg nagedacht over een variant voor vrouwen.

Kate lanceerde daarom in 2016 de eerste hackathon van Groot-Brittannië waar vijftig hackers nieuwe manieren van seks-technologie voor vrouwen onderzochten. Het resultaat? Ze ontwierpen onder andere een omslagdoek die je lichaam op verschillende plekken streelt.

Ook in de creatieve industrie heeft de revolutie aanhangers. Zo wil kunstenaar en performance artiest Camilla Mason ook meer openheid van zaken als het op seks aankomt. Ze maakte daarom een gigantische vulva om in te verdwalen: The Lady Garden. Je komt binnen door enorme schaamlippen van grote doeken en zachte materialen om een knusse binnenkant van de vulva te vinden - zoals die er écht uit ziet. Het idee erachter? Een fijne en ‘vertrouwde’ plek maken waar vrouwen (en mannen!) openlijk over hun seksualiteit kunnen praten en deze verder ontdekken.

Vrouwelijk genot
Er is in het verleden nog te vaak op mannelijk genot gefocustUnsplash

De uitdaging was om in haar kunstwerk de ‘Glitorus’ - een sculptuur van de clitoris die ergens aan het plafond hing - te vinden, en niet iedereen slaagde daarin. De spijker op zijn kop, volgens Mason. Ook zij is voorstander van The Pleasure Revolution. “Door dit project ontstond er een gesprek over de structuur van de vagina en de clitorus, en vrouwelijkheid in het algemeen”, zegt ze. “Precies wat ik wilde: een conversatie over vrouwelijke seksualiteit en anatomie.”

We’re all in this together
Ook psychotherapeut Kate Moyle is aanhanger van de revolutie. Ze wil dat vrouwen vaker  open over hun eigen behoeftes en problemen met seks spreken. Moyle vindt dan ook dat een enorm vaginakunstwerk precies is wat we nodig hebben. Zoiets is namelijk belangrijk om schaamte en taboes over vrouwelijke seksualiteit uit de wereld te helpen. “Er wordt overal een geïdealiseerd beeld van seks neergezet, terwijl we juist zo’n behoefte hebben aan echte seks.” Mannen zijn hiervoor natuurlijk ook belangrijk. “Niet alleen vrouwen willen een beter seksleven - we’re all in this together!”

Ervaringsdeskundige Reba Maybury is gefascineerd door sterke vrouwen. De revolutionaire meesteres draait de machtsrelatie tussen de seksen dan ook graag om. Ze is bovendien gewoon open over haar fetish. Een sterke en overheersende vrouwelijke rol, dat trok haar aan. “Het fascineerde me dat mensen zo geheimzinnig doen over hun fetish - ik bedoel, iedereen heeft er een. Sommigen extreem en anderen subtiel.”

Om het ‘goede voorbeeld’ te geven, is ze zelf open over haar voorkeuren. Zij kickt op vernedering. En dan niet met behulp van zweepjes en pijnlijke attributen, maar door middel van woorden en spellen. Verrassend detail: als linkse vrouw met een migrantenachtergrond, domineert ze het liefst witte, rechtse mannen. “Ik zou niet zo wreed kunnen zijn tegen andere mannen. Dit maakt het vernederen makkelijker.” Buiten haar hobby geeft Maybury lessen in politicologie en kritisch analyseren op Central Saint Martin in Londen.

Deze vrouwen proberen een een discussie aan te wakkeren waarin vrouwen niet langer objecten zijn, maar actieve deelnemers met seksuele verlangens. En wij staan daar helemaal achter!

Bron: 
The Guardian