Sophie Dalmulder (20)
Emma van Bergeijk
Emma van Bergeijk
Contributor

Op pad met de stemmen van deze generatie: dit was de Women’s March 2019

Duizenden vrouwen (en mannen) trotseerden vandaag weer en wind om te marcheren voor meer gelijkheid. Wij liepen mee met de Women's March en vroegen een aantal van hen waarom zij de straat op gingen.

Sophie Dalmulder (20)
Sophie Dalmulder (20)Emma van Bergeijk

We vieren ieder jaar op 8 maart Internationale Vrouwendag. En daar hoort sinds kort óók een massademonstratie bij. Het was de derde keer dat er in Nederland een officiële mars werd georganiseerd. De organisatie, Women’s March The Netherlands, strijdt voor vrouwenrechten en daarnaast ook voor alle andere vormen van solidariteit. Sinds 2016 lopen jaarlijks duizenden mensen mee in de mars om aandacht te vragen voor gelijke rechten en gelijke behandeling. Of je nu man of vrouw bent. Zwart of wit, of alles daar tussen in.

Vandaag maakte het even niet uit wat je politieke voorkeur is of waar je vandaan komt. Vandaag draaide het om vrouw zijn, om solidariteit en om respect. De online redactie van Jinek was er natuurlijk bij, en we kwamen heel wat toffe mensen tegen. We vroegen hen waarom zij vandaag meeliepen en wat feminisme voor hen betekent. Dit zijn hun verhalen.
 

Peach Rizzo (24) (links) en Elise McKanzie (29)
Peach Rizzo (24) (links) en Elise McKanzie (29)Emma van Bergeijk


Peach Rizzo (24), straatartiest uit San Francisco (links) en Elise McKanzie (29), docent uit Sydney, wonen allebei in Amsterdam
Peach: “Feminisme is altijd de norm geweest waar ik vandaan kom. Nu ik in Amsterdam woon, vraag ik wel eens aan mannen of ze feminist zijn. Vaak krijg ik terug: ‘hoezo?’ Tegen hen wil ik vandaag zeggen waarom ze feminist zouden moeten zijn. Kijk maar naar mijn bord!”

Elise: “Voor mij is feminisme solidariteit. Alle vrouwen zijn namelijk anders, maar we zijn wel allemaal met elkaar verenigd. Ik vind dat de gelijkheid hier in Nederland steeds beter wordt - zeker als je het vergelijkt met Australië. En daarom wil ik vandaag een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.”
 

Micki Visser (18) en Aidah Hofman (7)
Micki Visser (18) en Aidah Hofman (7) Emma van Bergeijk


Zusjes Micki Visser (18) en Aidah Hofman (7) uit Amsterdam
Micki: “Ik zie nog veel te veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daarom vind ik het zo belangrijk om hier vandaag te zijn. Ik wil mijn kleine zusje empoweren.”

Aidah: *stralende glimlach*
 

Jake Lawlor (18)
Jake Lawlor (18)Emma van Bergeijk


Jake Lawlor (18), student uit Leiden (oorspronkelijk uit Dublin)
“Morgen ga ik naar de klimaatmars, dus dit kon er ook nog wel bij. Ik doe dit omdat het goed voelt. Feminisme betekent voor mij: het hebben van gelijke rechten. In Ierland kunnen we nog veel van jullie leren. Ik ben wel al heel tevreden dat we de legalisering van abortus er eindelijk doorheen hebben. Het is een stap in de goede richting. Your body, your choice!
 

Kari Kuggeleijn (20)
Kari Kuggeleijn (20)Emma van Bergeijk


Kari Kuggeleijn (20), student uit Leeuwarden
“Ik loop vandaag mee omdat ik wil dat de overheid en het bedrijfsleven voor 50 procent vrouw is! In een democratie zouden mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd moeten zijn. Daarbij wil ik ook meer vrouwelijke wereldleiders zien. Ik zou het vooral fantastisch vinden als ze in Amerika eindelijk een vrouwelijke president krijgen.”
 

Sophie Dalmulder (20)
Sophie Dalmulder (20)Emma van Bergeijk

Sophie Dalmulder (20), barvrouw uit Arnhem
“Als ik naar huis loop na mijn werk, word ik steevast nageroepen. Dat moet afgelopen zijn! Mensen moeten stoppen met vrouwen te objectificeren. Maar voor mij gaat het vandaag niet alleen om gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het gaat om gelijkheid voor iedereen. Alle genders moeten geaccepteerd worden: niemand is minder dan een ander.”

Was jij er vandaag ook bij? Dan zien we heel graag ook jouw foto’s onder de post van dit artikel op Facebook. Voor iedereen die er niet bij was, hebben we hieronder nog even een sfeerimpressie. En zet vooral 8 maart 2020 alvast in je agenda, dan zien we je daar!