Screenshot Libresse
Foto van Eva Jinek

Ongesteldheid is doodnormaal en dat laat deze reclame in 2 minuten zien

Grofweg de helft van de volwassen bevolking wordt maandelijks ongesteld. Toch blijft menstruatie een taboe van jewelste. Tijd om daar verandering in te brengen en deze reclame van Libresse doet dat als geen ander!

Screenshot Libresse
Screenshot Libresse

Nooit bloed in reclames

Is het je wel eens opgevallen dat je nooit bloed ziet in maandverbandreclames? Jawel, zelfs anno 2017 vinden we het nog héél moeilijk om op een normale manier over ongesteldheid te praten, laat staan het laten zien op televisie. Best vreemd, aangezien bijna alle vrouwen er mee te maken krijgen (en sommigen er ook echt last van hebben). Maar daar lijkt nu voorzichtig verandering in te komen.

Bijvoorbeeld door deze indrukwekkend reclame van Libresse:

Zonder gêne

In de video zie je vrouwen die elkaar ongegeneerd om een tampon vragen tijdens een dinertje en mannen die maandverband voor hun vriendin halen. Er komt zelfs een opblaasmaandverband langs voor in het zwembad (even serieus: waar kunnen we deze kopen?).

Screenshot Libresse
Screenshot Libresse

“Je schamen is zo gebeurd”

Met deze reclame wil het maandverbandmerk het taboe om ongesteldheid doorbreken. “Ongesteld zijn is heel normaal,” schrijven ze op hun website. “Het is onlosmakelijk verbonden met een vrouwenleven. Alleen praten de media er nauwelijks over. Maar juist het negeren van het fenomeen ongesteld zijn, maakt het misschien wel lastiger voor vrouwen om er iets over te zeggen. En je schamen is zo gebeurd.”

Screenshot Libresse
Screenshot Libresse

Niet doen alsof je neus bloedt

Zijn wij het helemaal mee eens. Daarom zijn we zo blij met deze nieuwe reclame, die gewoon laat zien waar het op staat. Zo zie je aan het eind van het filmpje zonder omhaal of poespas een meisje dat haar maandverband verandert. En ja, dan zie je bloed. Klinkt als de normaalste zaak ter wereld, maar wij hebben nog nooit zoiets in een reclame gezien.

#bloodnormal

En wij zijn niet de enigen. Volgens een online-onderzoek dat Libresse deed onder 10.017 mannen en vrouwen, gaf 74% van de mensen aan dat ze graag een realistische weergave van ongesteldheid in reclames willen zien. Libresse: “Wij laten dan ook levensechte beelden zien, en ja daar hoort bloed bij. Alleen zo is het mogelijk om écht over ongesteldheid te praten. Want bloed en ongesteld zijn gaan nu eenmaal hand in hand.”

De reclame eindigt met een simpele hashtag: #bloodnormal. En zo is het maar net.