Foto: ANP
Foto van Eva Jinek

Onderschat de invloed van de anticonceptiepil niet

Door een nieuwe wet van Trump zullen honderdduizenden vrouwen in Amerika niet langer de pil vergoed krijgen. Dit is in het licht van de economische welvaart misschien niet het beste idee.

Foto: ANP
Foto: ANP

Veel ophef over zo’n pilletje

Er zijn weinig dingen die zó klein zijn, maar zo'n grote ophef kunnen veroorzaken als de anticonceptiepil. De regering van president Trump heeft in de zomer van 2017 besloten om het anticonceptiebeleid flink op de schop te gooien. Volgens een nieuw wetsvoorstel zullen honderdduizenden vrouwen de pil niet langer vergoed krijgen. Werknemers mogen dekking namelijk weigeren op grond van ‘morele en religieuze bezwaren’. Ook in Nederland doet de pil vaak genoeg stof opwaaien. Het zou slecht zijn voor je vruchtbaarheid en het zou je mogelijk zelfs depressief kunnen maken.

Maar ondanks al deze reële bezwaren, moeten we niet vergeten hoe belangrijk de pil geweest is, en nog steeds is. Voor vrouwen wereldwijd, maar ook voor de wereldeconomie. Zo blijkt uit deze fascinerende BBC-serie.

Een boost voor de economie

De BBC-serie 50 Things That Made the Modern Economy belicht ideeën, voorwerpen en uitvindingen die de economie van tegenwoordig hebben gevormd. Niet alleen de iPhone, de lift en het paspoort, maar ook de pil komt aan bod. Door de komst van de pil in de jaren 70 waren vrouwen niet langer afhankelijk van onbetrouwbare trucjes om zwangerschap te voorkomen. Waar een condoom nog risico’s met zich mee droeg - ze scheurden vaak of werden verkeerd gebruikt – was het risico op zwangerschap bij de pil slechts 6%.

In 1970 voerde de Dolle Mina's actie voor toegang tot de pil. Foto: ANP
In 1970 voerde de Dolle Mina's actie voor toegang tot de pil. Foto: ANP

Vrouwen werden vrijer

Vrouwen konden naar de universiteit! Natuurlijk gingen ze dat voor 1970 ook al, maar dat was even gevaarlijk als het bouwen van een kaartenhuis tijdens een aardbeving: één avondje met een medestudent in bed en je kon waarschijnlijk stoppen met je dure studie. Door de pil liepen jonge vrouwen minder risico op zwangerschap en werd hun kans op een goedbetaalde baan aanzienlijk hoger.
Meer vrouwen op de werkvloer betekent een hoger besteedbaar inkomen. Kortom: geweldig nieuws voor de economie! Weliswaar zijn er nog steeds vele voorbeelden van mannen die meer verdienen dan vrouwen in soortgelijke functies, maar in vergelijking met vroeger gaan we de goede kant op.

Leest u mee?

Waar Obamacare er nog voor gezorgd heeft dat tegenwoordig 55 miljoen vrouwen in de Verenigde Staten toegang hebben tot anticonceptie, zal Trumps nieuwe wet dit aantal flink doen verlagen.Dat is niet alleen een inbreuk op de keuzevrijheid van miljoenen vrouwen, maar het zou ook wel eens flinke gevolgen voor de economie kunnen hebben. En dat is een argument waar een zakenman als Trump misschien wél gevoelig voor is. Leest u mee, meneer Trump?

Bron: 
BBC