Mede dankzij Devika komt eerlijke representatie in de politiek steeds dichterbij
Lizzy van Hees
Lizzy van Hees
Online redacteur

Mede dankzij Devika komt eerlijke representatie in de politiek steeds dichterbij

Dankzij voorkeurstemmen is het Europees Parlement straks drie jonge vrouwen rijker. Het percentage Nederlandse ‘EU-vrouwen’ stijgt daarmee naar 46,2 procent. Devika Partiman, oprichter van 'Stem op een Vrouw' is blij met deze uitslag, al hoopte ze eigenlijk op 50 procent.

Mede dankzij Devika komt eerlijke representatie in de politiek steeds dichterbij
Mede dankzij Devika komt eerlijke representatie in de politiek steeds dichterbijFoto: Dana Lixenberg, vormgeving: Estelle Schiricke

Al jaren zijn er mensen die tijdens verkiezingen bewust op een vrouw stemmen. Toch had dit lange tijd weinig effect op de uitslagen. We deden het eigenlijk altijd verkeerd, legt Devika Partiman uit als ik haar bel. In 2017 begon ze met haar organisatie ‘Stem op een Vrouw’ om mensen te leren hoe ze wél strategisch op een vrouw kunnen stemmen.

“Ik zag de slogan in Suriname, het stond op een flyer uit 1996 van een Surinaamse vrouwenorganisatie”, vertelt Devika aan de telefoon. “‘Stem op een Vrouw’, het klinkt misschien logisch”, vervolgt ze. “Maar op dat moment deed het wat met me. Het was net nadat Trump verkozen werd, dus het voelde belangrijk. Ik besloot dat ik er iets mee wilde doen.”

Gebruiksaanwijzing voor stemmen

Eenmaal terug in Nederland trommelde Devika een aantal mensen op die ook wilde bijdragen. De timing was goed omdat er in Nederland verkiezingen op de planning stonden. “We hebben toen de een website gebouwd en onze tactiek uitgelegd”, vertelt ze. En die gebruiksaanwijzing hadden veel mensen nodig in Nederland.

Je kunt beter stemmen op een vrouw die het volgens de peilingen nét niet haalt.
Je kunt beter stemmen op een vrouw die het volgens de peilingen nét niet haalt.Provincie Noord-Holland (2019)

Devika: “De helft van onze bevolking is vrouw. Omdat kiezers willen dat de politiek onze wereld op een eerlijke manier vertegenwoordigd, stemmen veel mensen bewust al langer op een vrouw. Maar op wélke vrouw hing voor veel mensen af van iemands afkomst, woonplaats of positie op de lijst.” En dat is precies waar het vaak de mist in ging, want de vrouwelijke kandidaten die hoog op de kieslijst staan, zijn al zeker van een plek. “Je kunt daarom beter stemmen op een vrouw die het volgens de peilingen nét niet haalt.”

Effect reikt verder dan zetels

De meest recente verkiezingsuitslagen wijzen er opnieuw op dat ‘Stem op een Vrouw’ een belangrijk ‘politiek wiel’ heeft uitgevonden in 2017. Al is dat volgens Devika niet helemaal waar. “Het wiel bestond eigenlijk al”, zegt ze. “Maar niet genoeg mensen wisten ervan. Wij zorgen gewoon dat meer mensen de truc kennen. En dat is ongelofelijk effectief gebleken.”

Gelukkig maar, want het zou haar niet verbazen als er jarenlang veel stemmen voor vrouwen hun doel voorbij zijn gegaan. Want, stem je op de vrouwelijke nummer twee van een partij die volgens de peilingen vier zetels haalt, dan zorgt je stem niet voor meer vrouwelijke representatie.

“Maar, beter laat dan nooit”, stelt Devika optimistisch. “De macht blijft natuurlijk bij de kiezer”, vervolgt ze. “Maar we merken wel dat het effect van onze campagne verder doorwerkt dan alleen de uitslagen. Zo hebben we tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van een aantal partijen gehoord dat ze bewust een vrouw op de eerste plek hebben gezet.” Daar aan kun je zien dat het voor partijen zelf ook steeds meer prioriteit wordt om vrouwen verkiesbaar te stellen.

Meer dan één geschikte kandidaat

Goed nieuws, volgens Devika. “Partijen zouden vaak wel twintig zetels willen, ook omdat ze twintig goede en geschikte kandidaten hebben”, legt ze uit. “Het is niet altijd zo dat de nummer één ook de meteen de beste kandidaat is voor iedereen. Een eerlijke representatie van de partij is belangrijk. En daar horen juist allemaal verschillende mensen bij. Dat vult elkaar aan en maakt alleen maar sterker.”

De betrokkenheid lijkt groter te worden

Devika Partiman

“Alledrie de vrouwen die met voorkeurstemmen naar het Europese Parlement gaan, hebben op hun eigen manier hele sterke campagnes gevoerd”, vindt Devika. De oprichter van ‘Stem op een Vrouw’ hoopt dan ook dat Europa mede dankzij deze kandidaten wat meer gaat leven. “Mensen zijn deze kandidaten bewust gaan volgen en de betrokkenheid lijkt daarmee groter te worden, dat is ook belangrijk. Net als gelijke representatie.”

Doorpakken

Ondanks de winst die de organisatie geboekt heeft in de afgelopen jaren, valt er nog genoeg te behalen. “We komen nu in een leuke fase”, vertelt Devika. “Aan de ene kant is het jammer dat er voorlopig geen verkiezingen zijn, maar wij hebben genoeg plannen.” Zo wil de organisatie zich vol inzetten op werving.

Ik hoop dat de nieuwe generatie politici zich minder inschikt

Devika Partiman

Devika: “Er zijn zoveel toffe en diverse mensen die maatschappelijk betrokken zijn, maar nog niet politiek betrokken. Jonge progressieve vrouwen van allerlei afkomsten. Wij willen ervoor zorgen dat ze elkaar leren kennen, elkaar supporten.”

Nieuwe generatie politici

Een sterk netwerk is nodig volgens de oprichter. “Vrouwen zijn soms onnodig collegiaal en durven niet altijd op te komen voor wat ze willen”, denkt ze. “Het lijkt een combinatie van bescheidenheid, de noodzaak niet inzien en niet durven omdat een ander meer ervaring heeft. Ik hoop dat de nieuwe generatie politici zich minder inschikt.”