Man staat voor rode muur
Foto van Eva Jinek

Lieve mannen, dit kunnen jullie doen om Nederland gelijker te maken

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen blijft een taai beestje. Maar daar kan jij als man wat aan doen! Schrijver Philip Huff legt uit hoe. Stap 1: je mond opentrekken.

Man staat voor rode muur
Kunnen mannen iets doen om Nederland gelijker te maken? Volgens schrijver Philip Huff welPexels

Begin dit jaar werd Philip Huff zich ervan bewust hoe hij als man anders werd behandeld dan vrouwen. Samen met twee vrouwelijke auteurs zat hij in een boekenpanel om te praten over het werk van de Japanse schrijver Haruki Murakami.

De vrouwen waren goed ingelezen in de materie. “Ze kenden het werk van Murakami veel beter dan ik,” schrijft Huff in een opinieartikel in NRC. Maar de vrouwen kregen van de interviewer héél andere vragen dan Huff. Zij mochten enkel hun -ahum- professionele mening geven over de perikelen van het combineren van een carrière en een kind. Aan Huff de schone taak om alle inhoudelijke vragen over het werk van Murakami te beantwoorden.

Na een tijdje besefte Huff dat hij voor een keuze stond: zou hij er wat van zeggen? Of zou hij het laten gaan? Hij besloot het te laten gaan. Want de interviewer deed het waarschijnlijk niet expres, en hem bekritiseren voor een volle zaal zou ook niet echt aardig zijn. “En zo liet ik spreekwoordelijk de boel de boel,” schrijft hij als hij terugblikt op de situatie.

Man met bril zit in een bloementuin
Zijn mannen eigenlijk stiekem best tevreden met hun voorrangspositie? Pexels

Nederland loopt achter in gelijkheid

In het Global Gender Report, dat jaarlijks verschijnt, stond Nederland dit jaar op de 32e plek wat betreft gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Een kleine, maar uiterst belangrijke kanttekening: Nederland staat op een (gedeelde) eerste plek als het gaat over gelijke toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Dit heugelijke feit wordt echter keihard onderuit gehaald door een 82e plek wat betreft economische gelijkheid.

Iets om aan te werken, zou je zeggen. Maar dit is volgens Philip Huff waar het ‘m wringt. “Volgens mij zijn de meeste mannen daar wel blij mee, met die onverdiende voorrangspositie,” stelt hij, “Zo vormen vrouwen geen gevaar.” Dit hoeft niet per se een bewuste gedachte te zijn. Het is ook niet meer dan menselijk, dat je graag een beetje vooruit wil blijven op de rest.

Geef die privileges op!

Ja, dan kom je uit op het gevreesde p-woord. Privileges. Want, schrijft Huff, de privileges die mannen hebben zorgen er automatisch voor dat ze een bepaald soort macht krijgen. Ze worden bijvoorbeeld eerder als autoriteit gezien. Sommige mannen zien dit als deel van hun identiteit. Door dit dit stukje controle op te geven, zouden zij ook een stukje identiteit opgeven, zo stelt Huff.

Vrouw loopt met mobiel en laptop
Veel vrouwen in Nederland werken part-time, wat zorgt voor een lage plek op de ranglijst van economische gelijkheidPexels

“En als de man zijn privileges niet wil opgeven,” concludeert Huff, “dan moet hij weten dat het ook zijn schuld is dat er niet net zo veel vrouwelijke als mannelijke ministers zijn, dat vrouwen – ik noem maar wat – niet net zo gemakkelijk en veilig naar de wc kunnen als hij, niet net zo goed betaald krijgen, niet net zo vaak op televisie te zien zijn, en niet net zo vaak de ‘serieuzere’, literaire vraag krijgen voorgelegd. Ook als hij die vraag zélf niet stelt.”

Dus zou jij bereid zijn een beetje in te leveren voor de goede zaak? Huff neemt zich in ieder geval voor om de volgende keer dat hij in een situatie terecht komt waar zijn vrouwelijke collega’s alle babyvragen krijgen en hij niet, hij er wél wat van gaat zeggen. En dat is een prima begin!

Lees zijn hele betoog via de link hieronder.

9 april 2018 17:00