.
Foto van Eva Jinek

Je hoort bijna nooit #MeToo verhalen van ‘dikke’ vrouwen, en dat is doodzonde

Sinds #MeToo zijn er allerlei soorten vrouwen naar voren gekomen met hun verhaal over misbruik: jong en oud, arm en rijk. Maar in de meeste gevallen zijn ze dun, niet dik. Deze vrouw is dat wel - volgens haarzelf - en legt op website The Establisment uit waarom het voor ‘dikkere vrouwen’ nóg moeilijker is om over hun #MeToo-ervaring  te praten.

Volle vrouw
We horen nauwelijks van vollere vrouwen in het #MeToo-debat (vrouw op de foto is niet Your Fat Friend)Unsplash

Ze zegt niet wie ze is - wat al veelzeggend is - en schrijft onder het pseudoniem Your Fat Friend over haar #MeToo ervaringen. Ja, het waren er meerdere. En ze begonnen toen ze 15 jaar oud was. Een man vertelde haar letterlijk dat hij erover fantaseerde om haar te verkrachten. Your Fat Friend: “Hij zei dat hij ernaar verlangde mijn handen achter mijn hoofd te houden terwijl ik nee zou schreeuwen. Hij zei: ’Je zal je verzetten, maar je zult genieten van elke minuut.’”

Het bleef niet bij deze ene keer. Naarmate ze ouder werd, bleven mannen ongevraagd hun fantasieën over haar naar haar hoofd slingeren. En in deze fantasieën stond bijna altijd aanranding en dwang centraal. Toen ze een man vroeg te stoppen met zijn seksuele intimidatie reageerde hij verbaasd. Zijn reactie verbijsterde Your Fat Friend. De man zei: “Ik dacht dat je ruimdenkend was, je zou me dankbaar moeten zijn.”

Je zou me dankbaar moeten zijn

Een van de mannen die haar seksueel intimideerde

De kern van het probleem

Daar ligt volgens Your Fat Friend de kern van het probleem. “Als dikke vrouw wordt je lichaam automatisch gezien als onbegeerlijk,” zegt ze. “Dus elke seksuele aandacht die dikke vrouwen krijgen, wordt in onze maatschappij beschouwd als een meevaller die gevierd moet worden.” Oftewel, van dikkere vrouwen verwachten veel mannen dat ze dankbaar zijn als ze aandacht krijgen op seksueel gebied. Ook al is dat aanranding of misbruik.

In haar artikel schrijft ze ook over de bizarre reactie van een kennis van haar, die zichzelf nota bene een feminist vond. Hij feliciteerde haar met de intimidatie. “Is het niet geweldig om gewild te zijn?,” zei hij. Your Fat Friend: “Alsof hun seksueel geweld een teken van hoop was. Alsof ze gewoon wilden laten zien dat ze me aantrekkelijk vonden.”

bordje met #metoo
De drempel om over misbruik te praten is voor vollere vrouwen nog hogerANP

Wie wil jou nou verkrachten?

De drempel om naar buiten te treden ligt een stuk hoger voor vollere vrouwen. “Net als andere vrouwen die verhalen delen over intimidatie en ongewenste avances stuit ik op verzet,” schrijft Your Fat Friend. “Maar in tegenstelling tot deze andere vrouwen komt dat verzet als een vraag: wie zou jou nou willen verkrachten?”

Daarnaast is het moeilijker voor vollere vrouwen om aangifte te doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ‘dikke verkrachtingsslachtoffers’ minder snel geloofd worden door de autoriteiten dan hun dunnere lotgenoten. Discriminatie tegenover vollere slachtoffers van seksuele intimidatie en geweld lijkt dus op alle niveaus van onze maatschappij door te dringen.

Elke vrouwen die naar buiten durft te komen met haar verhaal over seksueel misbruik is dapper, of ze nu dik of dun is.  De extra drempels die dikkere vrouwen onderweg tegenkomen zorgen voor een vertekend beeld van de #MeToo-slachtoffers. Het wordt daarom hoog tijd dat er meer acceptatie komt voor dikkere vrouwen in het feministische debat.

Of zoals Your Far Friend het zegt: “Als het #MeToo-debat zo’n groot deel van de vrouwen buitensluit, hoe groot kan de overwinning dan zijn?”

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Lees het via de link hieronder.

Bron: 
The Establishment