Deze vrouwen leven zonder mannen
Foto van Eva Jinek

In dit dorp wonen alleen vrouwen, en dat willen ze graag zo houden

Jinwar is een dorp gebouwd door vrouwen, voor vrouwen. Ze zijn het patriarchaat zat en er is dan ook geen man te bekennen. The Independent laat zien hoe hun women-only gemeenschap eruit ziet.

Deze vrouwen leven zonder mannen
Deze vrouwen leven zonder mannenJinwar.org

Het geïsoleerde dorp Jinwar ligt in het noorden van Syrië, in de voornamelijk Koerdische regio Rojavan, die niet al te lang geleden nog onder het regime van ISIS viel. Misschien in eerste instantie een vreemde plek voor zo’n feministisch project, maar de vrouwen hebben daar een goede reden voor.

Jinwar bevindt zich op een paar uur rijden van de stad Raqqa. En daar werden duizenden Yazidis afgeslacht. Zij waren geen moslims, en werden dus als ongelovigen gezien toen ISIS de baas was. Vrouwen en meisjes, soms niet ouder dan 11 jaar, werden door ISIS-strijders gevangen genomen, afgeslacht of gebruikt als seksslaven. Als antwoord op deze golf aan geweld pakten verschillende vrouwen uit de regio zelf de strijdbijl op en probeerde zich te verzetten tegen de gruweldaden.

 

Toegang Jinwar
De toegang naar het dorp JinwarJinwar.org

 

Jinwar is niet de enige women-only gemeenschap in de wereld die op deze manier is ontstaan. In 1990 vonden Britse soldaten bijvoorbeeld een dorp in Kenia waar vrouwen woonden die verkrachtingen, kindhuwelijken en martelingen ontvlucht waren. Maar dat neemt niet weg dat het een bijzondere gemeenschap is.

Alle vrouwen zijn welkom

De oprichters van het project Jinwar zijn vrouwen die hun man hebben verloren, gescheiden vrouwen en vrouwen die er simpelweg voor gekozen hebben om een leven te leiden zonder mannen. En die zijn er genoeg. Want los van de verschrikkingen van de oorlog waren vrouwen in Syrië nog vaak ondergeschikt aan mannen. Door het project Jinwar kunnen alle vrouwen de opgelegde man-vrouw verhoudingen ontvluchten. En daarom is het dorp ook alleen toegankelijk voor vrouwen. Iedereen uit de regio Rojavan is welkom in het dorp, met welke etniciteit of geloof dan ook, samen met hun kinderen.

 

Het eten verbouwen de vrouwen in eigen tuin
Het eten verbouwen de vrouwen in eigen tuinjinwar.org

 

In twee jaar hebben de vrouwen de kleine gemeenschap uit de grond gestampt. Ze bouwden de huizen waar ze nu zelf in wonen en hebben stukken land verdeeld waarop elke vrouw groente kan verbouwen voor haar gezin. In het midden van het dorp is zelfs een tuintje met bloemen aangelegd, iets wat in groot contrast staat met het omliggende zanderige landschap. Jinwar is volledig zelfvoorzienend. De groep vrouwen koken om beurten en eten gezamenlijk. Er is inmiddels zelfs een school voor de kinderen van het dorp.

Geen behoefte aan mannen

Een van de vrouwen die er woont is Amira Muhammad (33). Zij verloor haar man tijdens de oorlog. Ze vertelt aan de The Independent hoe ze er terecht is gekomen. “Ik kwam hier omdat ik vijf kinderen heb en ik geen inkomen of huis had om voor ze te kunnen zorgen. Hier krijgen mijn kinderen les en hebben ze een dak boven hun hoofd.” De 28-jarige Zainab Gavary is haar buurvrouw: “We hebben hier geen behoefte aan mannen. Dit is een plek voor vrouwen die op hun eigen benen willen staan” Nisreen Qadir (17) kwam samen met haar zus in het dorp wonen, maar ziet ook de negatieve kanten van dit geïsoleerde leven. “Ons leven is af en toe best wel saai”, vertelt ze. “Maar het is tenminste een leven waarin we onszelf kunnen redden, het is het leven van een vrije vrouw.”

Bron: 
The Independent