Vrouwen vieren de legalisering van abortus in Ierland
Foto van Eva Jinek

In 2018 schreven vrouwen wereldwijd geschiedenis en dat mag gevierd worden

Ontkurk de champagne maar alvast, want 2018 was een goed jaar voor vrouwen wereldwijd, waarin behoorlijk wat mijlpalen werden behaald. En daar mogen we best even bij stilstaan!

Vrouwen vieren de legalisering van abortus in Ierland
Vrouwen vieren de legalisering van abortus in Ierland Getty Images

Nog heel even en dan proosten we alweer op 2019. Maar voordat het zover is, willen we even terugkijken naar wat 2018 allemaal voor moois heeft voortgebracht. Vooral op het gebied van vrouwen was dit namelijk een bijzonder goed jaar. Omdat we daar best even bij stil mogen staan, maakte Vox een overzicht van de grootste mijlpalen.

Legaal autorijden

Vrouwen in Saudi-Arabië kregen het afgelopen zomer eindelijk voor elkaar: ook zij mogen legaal autorijden. In juni stapten de eerste vrouwen een auto in. Zij werden hartelijk onthaald door mannelijke automobilisten. Ze toeterden naar de vrouwen als aanmoediging getoeterd staken een duim omhoog. Ook gaven politieagenten bloemen aan de vrouwen om de overwinning te vieren. Deze overwinning geeft de vrouwen een klein stapje richting de vrijheid waar ze zo hard hun best voor doen.
 


Hoewel nieuwe wetgeving zeker een stap in de goede richting is, blijft er veel winst te behalen in Saudi-Arabië. Een aantal vrouwen die demonstreerden voor het recht om te mogen rijden, werden opgepakt en zitten nog steeds in de gevangenis. Ook blijft het land een door mannen gedomineerde samenleving. Vrouwen moeten nog steeds voor bijna alles toestemming aan hun vader, man of broer vragen. Het recht om te mogen rijden is weliswaar een eerste succes, maar er valt zeker nog winst te behalen. Wie weet wat voor stapjes in 2019 volgen.

Spaans kabinet

De Spaanse Premier Pedro Sánchez schreef geschiedenis door in het kabinet maar liefst 11 vrouwelijke ministers te benoemen. En dat is een behoorlijke meerderheid in het kabinet dat in totaal 17 ministers telt. Om een kleine vergelijking te maken: Trump benoemde drie keer zoveel mannen als vrouwen in zijn kabinet. Dit is dus een vrij grote stap, want ook Spanje komt van ver. Nog niet zo lang geleden zaten er in dit Europese land welgeteld nul vrouwelijke ministers in het kabinet.

We hopen dat het Spaanse kabinet hiermee een goede fundering legt voor de toekomst. Wie weet wordt het voor de vrouwen die na dit kabinet komen misschien wel makkelijker om een plek in de regering te bemachtigen.

Legalisering abortus

Ierland had een van de strengste abortuswetgevingen van Europa. Ook slachtoffers van verkrachting konden 14 jaar cel krijgen voor het plegen van abortus. Dit zorgde ervoor dat veel vrouwen hun heil in het buitenland zochten wanneer ze abortus wilden plegen. In mei van dit jaar stemden de Ieren over het wel of niet afschaffen van het verbod. Het referendum bracht bij veel vrouwen de activist in zich naar boven. Sommige vrouwen voerden de campagne als sinds het doorvoeren van de wet in 1983. Na een strijd van 35 jaar werd er tijdens het referendum gestemd vóór het afschaffen van het verbod. Met ruim 66 procent van de stemmen is de wet inmiddels aangepast. Vanaf januari kunnen vrouwen tot de twaalfde week van hun zwangerschap legaal een abortus ondergaan.
 


Midterm-verkiezingen in de VS

In november schreven Amerikaanse vrouwen geschiedenis in de belangrijke Midterm-verkiezingen. Het Huis van Afgevaardigden wordt binnenkort verrijkt met een recordaantal vrouwen. En met name gekleurde vrouwen droegen bij aan deze enorme overwinning. Maar daar houdt het niet bij op. Ook op andere vlakken werden barrières doorbroken. Kristi Noem, uit South Dakota, werd de eerste vrouwelijke gouverneur in haar staat. Christine Hallquist was de eerste openlijke transgender die zich kandidaat stelde voor het gouverneurschap in Vermont.

Amerikaanse vrouwen strijden weliswaar nog steeds voor gelijke representatie in de regering. Maar de midterms van het afgelopen jaar zijn een belangrijk teken dat dit de goede kant op gaat.

Ja, er is nóg meer

In Iran mochten vrouwen, voor het eerst in jaren, naar een voetbalwedstrijd kijken in een stadion. Het ging om de WK-wedstrijd Iran-Spanje. De vrouwen mochten ‘zelfs’ naast mannen zitten. Het verbod bestaat officieel nog steeds, maar de regering geeft hiermee wel een signaal af dat het in de toekomst misschien opgeheven zal worden.

Een lans breken voor werkende moeders

De Premier van Nieuw-Zeeland is dit jaar moeder geworden. Nu is dat misschien niet de enorme prestatie die je in dit rijtje zou verwachten. Maar het is wel degelijk een belangrijke stap. Jacinda Ardern laat hiermee namelijk zien dat je het moederschap prima kunt combineren met een belangrijk baan. Ze durfde het zelfs aan om - net als iedereen - zwangerschapsverlof op te nemen. Eenmaal aan het werk, nam Ardern de kleine zelfs een keer mee naar een vergadering van de Verenigde Naties.
 


Nadia Murad kreeg dit jaar al eerste Iraakse vrouw de Nobelprijs voor de Vrede. Ze werd gevangen genomen door ISIS en zet zich sinds haar vrijlating in als activist voor vrouwenrechten. Murad vraagt aandacht voor slachtoffers van sekshandel.

Als je zo terugkijkt op het afgelopen jaar hebben vrouwen toch wel heel veel voor elkaar gebokst. Dat belooft wat voor 2019!

Bron: 
Vox