Hoe één spijkerbroek een jarenlang protest tegen seksueel geweld veroorzaakte
Foto van Eva Jinek

Hoe één spijkerbroek een jarenlang protest tegen seksueel geweld veroorzaakte

Misschien heb je gisteren aardig wat foto’s van vrouwen in een spijkerbroek voorbij zien komen op Instagram, waarschijnlijk met de hashtag #DenimDay. De dag werd in 1999 in het leven geroepen en TheLily legt uit waarom het eigenlijk een protest is tegen seksueel geweld.

Hoe één spijkerbroek een jarenlang protest tegen seksueel geweld veroorzaakte
Hoe één spijkerbroek een jarenlang protest tegen seksueel geweld veroorzaakte Instagram

‘Peace Over Violence’ is de organisatie achter ‘Denim Day’. Dit jaar wordt de dag voor de twintigste keer gehouden. De organisatie moedigt zoveel mogelijk mensen aan om denim te dragen, als ‘zichtbaar middel om te protesteren tegen de misvattingen omtrent seksueel geweld’. De organisatie zegt dat miljoenen mensen op 24 april denim dragen. Maar wat is de reden van deze protestactie?

Te strakke spijkerbroek

Het verhaal begint in 1992 in Muro Lucano, een klein dorp in Italië. Een achttienjarige vrouw beschuldigt haar rijinstructeur van seksueel misbruik. Hij zou haar naar een afgelegen gebied hebben gereden om haar vervolgens te verkrachten. De 45-jarige rijinstructeur beweerde dat de seks met instemming van beiden was, maar hij werd door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 34 maanden.

Maar daar stopt het verhaal niet. In 1998 wees het Hooggerechtshof de veroordeling af, met als reden: de strakke spijkerbroek van de vrouw. De rechtbank oordeelde volgens een BBC artikel dat “het onmogelijk was om de spijkerbroek te verwijderen zonder medewerking van de persoon die de broek droeg”. Italianen waren diep verontwaardigd over deze uitspraak. Zodanig dat Italiaanse vrouwelijke politici uit protest in jeans naar het parlement gingen.

Na deze uitspraak organiseerde Peace Over Violence voor het eerst Denim Day in Los Angeles. Nu, twintig jaar later, wordt Denim Day nog steeds jaarlijks georganiseerd om aandacht te vestigen op seksueel misbruik, het belang van wederzijdse toestemming en ‘victim blaming’, zoals het beschuldigen van slachtoffers in de VS wordt genoemd.

Op Instagram delen vrouwen massaal foto's met de hashtag #DenimDay
Op Instagram delen vrouwen massaal foto's met de hashtag #DenimDayInstagram

Kleding inzetten als protest gebeurt vaker. Zo plaatsten vrouwen vorig jaar massaal foto’s van hun lingerie online, nadat een string als bewijs werd aangevoerd tijdens een verkrachtingszaak in Ierland. Een 17-jarig meisje zou verkracht zijn door een 27-jarige man die ze ontmoet had in de club. De advocaat van de man liet een string zien in de rechtszaal, vergelijkbaar met het ondergoed dat het meisje die bewuste avond aan had. Hij zei: “Is het mogelijk dat ze zich toch tot de beklaagde aangetrokken voelde en ervoor open stond om iemand te ontmoeten? Kijk naar de manier waarop ze gekleed was. Ze droeg een string met een kanten voorkant.”

Zolang vrouwelijke kleding als mogelijk bewijs wordt aangevoerd in dit soort zaken, lijkt het erop dat dit soort protesten tot op de dag van vandaag nog hard nodig zijn. Misschien dus toch je spijkerbroek uit de kast trekken op 24 april. Wil je het artikel van The Lily lezen? Dat kan via de link hieronder.

Bron: 
TheLily