Femke Halsema
Foto van Eva Jinek

Femke Halsema’s plan om De Wallen veiliger te maken krijgt ook in Amerika aandacht

Onze Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is bezig met een plan om misdaad, drukte en mensenhandel aan te pakken op De Wallen. En dat plan krijgt ook aandacht van de buitenlandse pers. The Lily wijdt daarom een stuk aan de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam.

 

Femke Halsema
Femke HalsemaANP

Het red light district van Amsterdam, ofwel De Wallen, staat natuurlijk bekend om het legale sekswerk, maar het heeft ook de reputatie van een plek waar criminele activiteiten waaronder mensenhandel welig tieren . Dat is iets wat aangepakt moet worden, vindt de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. En daarmee haalt ze nu de buitenlandse pers.

Halsema heeft het verbeteren van de omstandigheden voor sekswerkers tot een van haar prioriteiten gemaakt. “Grote groepen toeristen staan voor de ramen om te staren naar sekswerkers, of ze lachen de vrouwen uit. Dat moet stoppen”, vertelt ze aan The Lily. “Ik heb geen moreel oordeel over het werk dat deze vrouwen doen, maar ik heb wel een moreel oordeel over de veiligheid en de omstandigheden waarin ze hun werk doen”.

Sekswerkvergunningen

Volgens Halsema werkt de gemeente momenteel aan het aanpassen van het prostitutiebeleid met behulp van onder andere sekswerkers, zorginstellingen en het Openbaar Ministerie. Een van de opties die besproken wordt, is het verlenen van sekswerkvergunningen in appartementen buiten het stadscentrum. Via internet kunnen de sekswerkers dan hun klanten binnenhalen, in plaats van via de ramen. Online klanten werven is nu nog niet toegestaan ​​voor sekswerkers die achter de ramen werken. Maar volgens een enquête uit 2017 zeggen veel sekswerkers dat het internet hun bedrijf juist veiliger maakt, omdat ze hun klanten van te voren kunnen checken.

The Lily spreekt ook met Velvet December, een escortgirl. Zij zegt: “Omdat we door de samenleving worden gezien als een plaag, worden we ook slecht behandeld. Sommige vrouwen willen misschien wel op een andere plek in de stad werken, maar niet in een geïsoleerd gebied waar we betast of overvallen worden op weg naar huis.” Ze denkt wel dat sekswerkers door de komst van burgemeester Femke Halsema meer kans hebben op betere omstandigheden. “Halsema was ook betrokken bij het opheffen van het bordeelverbod in 2000,” zegt Velvet. “Ze was lid van het Nederlandse parlement en bepleitte de opheffing van het verbod op sekswerk. Als iemand deze situatie kan verbeteren is het Femke Halsema”.

Bron: 
The Lily