Foto van Eva Jinek

Eva: “We hebben meer vrouwen in talkshows nodig. Zo krijgen we dat voor elkaar.”

"Voordat je denkt: ‘hè, weer zo’n klaagzang’. Dat is dit niet. Ik ga je niet smeken om bij mij aan tafel te komen zitten. Ik ga je wél mijn advies geven over hoe we ervoor kunnen zorgen dat vrouwen net zo vanzelfsprekend aan talkshowtafels aanschuiven als mannen. Want dat wordt tijd."

"Stel je voor: je wordt gebeld om vanavond aan tafel te schuiven bij een talkshow om te praten over jouw onderwerp. Geweldig nieuws natuurlijk, en je bent gevleid. Je kunt niet wachten en bereid je zo goed mogelijk voor op een nieuw en spannend avontuur. Terwijl je het aan je vrienden en familie vertelt, voel je jezelf nerveuzer worden, en dat is logisch. Je kiest een geweldige outfit uit en je gaat."

"De lichten gaan aan, de tune van de show wordt ingezet, en voor je het weet is de uitzending in een spannende roes voorbij gevlogen."

Wat een idioot. Wie heeft deze vrouw uitgenodigd?

Maar dan gebeurt dit

"Na de show begint het pas. Via sociale media wordt er over je gepraat. Je knippert met je ogen om te zien of je het echt goed hebt gelezen. Ja, je zag het goed. Iemand die je niet kent, schrijft: 'Wat een idioot. Wie heeft deze vrouw uitgenodigd?', en een ander: 'Wat is er gebeurd met haar gezicht? Ze is zo lelijk'. Of, en deze heb ik zelf een keer gekregen: 'Wedden dat ze daar zit omdat ze met de baas naar bed is geweest?'"

"Natuurlijk zijn er ook legio leuke reacties, en de lieve complimenten van collega’s, familie en vrienden. Maar, zoals de meeste mensen, zie je die niet. Het zijn de negatieve commentaren die zich in je netvlies branden."

Eva Jinek op het podium van The Next Women 100. Foto: Joris Telders
Eva Jinek op het podium van The Next Women 100. Foto: Joris Telders

En hier raak ik vrouwen kwijt

"Of het nu de eerste, tweede of twintigste keer is dat je zo’n negatieve reactie krijgt: het went nooit echt. Gelukkig maar: je bent mens en je voelt wat. Maar de vraag is: wat doe je ermee? De ervaring leert dat wij mensen kiezen tussen twee opties: vechten of vluchten."

"Ik wil het hebben over het vluchten, want dat is waar ik vrouwelijke gasten verlies. Dat is waar veel professionele vrouwen zeggen: ‘Ik ben weg’. Of erger nog: 'Ik heb daar geen zin en begin er niet eens aan.' Want ze willen zichzelf niet blootstellen aan dat soort kritiek. En dat begrijp ik, zulke dagen heb ik ook. Maar als vrouwen dit blijven doen, wordt een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen aan tafel bij een talkshow nooit de norm."

Ik ben een van de jongens geworden, zonder ooit minder vrouwelijk te zijn

Vrouwen horen ook thuis op de buis

"En dat dit normaal wordt, is mijn doel. Ik wil er samen met jullie voor zorgen dat de opinies van vrouwen en vrouwelijk leiderschap net zo prominent aanwezig zijn in onze samenleving als die van mannen. Statistisch gezien zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in topposities in de maatschappij. Of we het nu hebben over de wetenschap, politiek of het bedrijfsleven."

"Het is een probleem, een zorg die de hele samenleving aangaat. We kunnen niet meteen iets veranderen aan het feit dat we deze functies in mindere mate bekleden, maar we kunnen wel al een stap zetten: intelligente en kundige vrouwen met kennis van zaken een vanzelfsprekendheid maken aan tafels waar de publieke opinie wordt gevormd."

Dit is wat ik geloof

"Ik geloof niet in wachten tot iemand anders iets voor je oplost. Ik geloof niet in oplossingen buiten jezelf om. Ja, die moeten er komen, op allerlei maatschappelijke vlakken, maar in de tussentijd moet je zelf handelen. Alleen daar heb je echt invloed en alleen daar kun je echt het verschil maken."

Zo gaan we de norm veranderen

"Hoe je dat kunt doen, daarover was ik uitgenodigd als spreker op het event 'The Next Women 100'. Op basis van mijn eigen ervaringen als journalist en talkshow-presentator gaf ik een paar adviezen waarmee ik hoop dat mijn toehoorders er zélf voor kunnen zorgen dat ze aanschuiven in een talkshow. Natuurlijk vind ik het leuk om die ook met jullie te delen."

"Ik hoop van harte dat je ze in uitvoering gaat brengen en dat ik de komende tijd meer vrouwen in mijn dagelijkse programma kan verwachten. Let’s do this!"

1. Zet je erover heen

"Ik ben nu negen jaar op televisie en in de eerste jaren leek het leeuwendeel van de kritiek die ik kreeg samen te hangen met het feit dat ik een vrouw ben. Treurig vond ik dat, en armoedig. Maar ik zette altijd door."

"De kritiek begon af te nemen en langzaam maar zeker zagen mensen me voor de persoon die ik altijd al was, niet meer alleen als vrouw. In mijn sector zijn al mijn gewaardeerde collega’s mannen - en grofweg zo’n twintig jaar ouder dan ik - maar inmiddels ben ik nu één van hen. Ik ben één van de jongens geworden, zonder ooit minder vrouwelijk te zijn."

Eva Jinek tijdens The Next Women 100. Foto: Joris Telders
Eva Jinek tijdens The Next Women 100. Foto: Joris Telders

2. Als je iets wilt, vraag er dan om

"Het is moeilijk om te vragen naar iets dat je graag wilt, ik ken het. Maar ik adviseer je om dat tóch te doen. Niet dat je meteen de eindredacteur van Jinek moet opbellen, maar begin bijvoorbeeld klein. Laat lokale media, een regionale omroep of de stadszender van je woonplaats, weten dat je op basis van je ervaring en kennis iets te vertellen hebt over een bepaald onderwerp. Doe dat op het moment dat jouw expertise in het nieuws is. Als je in de media komt, ben je makkelijker vindbaar voor de redacteuren van een talkshow zoals Jinek. En dan ben je al een heel eind."

Je wordt niet uitgenodigd als je overal iets van vindt

3. Wees dé specialist

"Dit is heel erg belangrijk. Je wordt namelijk alleen voor een talkshow uitgenodigd vanwege een professionele opinie. Eentje die gebaseerd is op kennis en ervaring. Je zit er niet als je overal iets van vindt. Door je te specialiseren wordt je kundig, en dus geloofwaardig en betrouwbaar."

4. 'Nee' is een krachtig instrument: leer 'nee' zeggen

“Heb je eindelijk de moed verzameld om 'ja' te zeggen, word je gebeld en gevraagd om aan te schuiven over een onderwerp waar je nauwelijks iets vanaf weet. Zeg dan gewoon: 'nee'. Ik pleit er niet voor dat je koste wat het kost aan tafel zit! Als je wel aan tafel zit, dan heb je het over een onderwerp waar je de ins & outs van kent."

"Aanschuiven en dan zwemmen omdat je de materie niet in de vingers hebt, is dodelijk. Want op het moment dat je er zit en je weet niet waar je het over hebt, geef je mensen de munitie om te zeggen dat je er onterecht zit, dat je er alleen maar zit omdat je een vrouw bent. Dat is het allerlaatste dat we willen."

Niemand wordt wijzer van gasten die alleen maar tegen elkaar oreren

5. Een mening is geen verontschuldiging

"Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: durf een mening te hebben en verontschuldig je er niet voor. Wring jezelf niet in bochten om allerlei voorbehouden te maken voor wat je ‘eventueel, misschien, een beetje’ vindt. Ook als jouw mening anders is dan die van anderen: druk je duidelijk uit en ventileer je mening met gepaste zelfverzekerdheid en trots."

6. Durf naar anderen te luisteren

"Van een talkshowtafel vol mensen die alleen maar tegen elkaar oreren, wordt niemand wijzer. Het vermogen om naar een ander te luisteren is een waardevol goed, gebruik dit. Het is heel krachtig om te kunnen zeggen: 'Wow, zo had ik het nog nooit bekeken. Je hebt misschien gelijk.'"

7. Wees de persoon waar mensen graag naar luisteren

"Mijn laatste tip is: kom maar door met die energie! We houden er allemaal van om naar mensen te kijken die opgewekt en energiek zijn, naar mensen die oprecht betrokken zijn, naar mensen die stralen."

"Dus: zit rechtop, praat duidelijk en to the point. Kijk de andere gasten in de ogen en bovenal: heb lol. Neem je werk en je onderwerp serieus, maar jezelf vooral niet. Dat voelt heel goed, kan ik je uit eigen ervaring vertellen!"