Foto: Pim van Boesschoten
Foto van Eva Jinek

Eva Jinek: “Mijn vader is ook een feminist”

Eva Jinek: "Ik geloof er heilig in dat feminisme belangrijk is voor vrouwen én voor mannen. Dat leerde ik al jong van mijn vader."

Foto: Pim van Boesschoten
Foto: Pim van Boesschoten

Mijn vader de feminist

Mijn vader is een feminist en draagt dat met trots uit. Pas toen ik ouder was kwam ik erachter dat het ongebruikelijk is dat mannen zichzelf zo noemen. Maar gelukkig is hij niet de enige. Afgelopen jaar sprak Barack Obama, toen nog president van de Verenigde Staten, zich ook publiekelijk uit als feminist. Een belangrijk signaal want het is niet meer dan normaal dat mannen zich ook zo noemen. Namelijk om dezelfde reden dat ik dat ben: omdat ik geloof in de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Omdat de maatschappij er aantoonbaar beter van wordt als mannen en vrouwen gelijkwaardig behandeld worden.

Ik ben een feminist die van mannen houdt en het gaat je geen zak aan of ik mijn oksels scheer

Het F-woord

Het woord ‘feminist’ gold lange tijd als een vies woord, met veel negatieve en nauwe associaties. Tot mijn vreugde is het veel gebruikelijker om jezelf zo te noemen, maar nog altijd moet ik me in sommige gezelschappen verdedigen als ik zeg dat ik een feminist ben. Alsof ik een mannenhatende, bh-verbrandende boze vrouw met okselhaar ben. Al dit soort achterhaalde vooroordelen over feminisme hebben niets te maken met het feminisme dat ik en mijn vriendinnen aanhangen. Ik ben een feminist die van mannen houdt en heel erg graag met mannen samenwerkt. En het gaat je geen zak aan of ik mijn oksels scheer.

Seksisme gebeurt overal

Ik vind het belangrijk om keer op keer te herhalen dat ik feminist ben omdat ik telkens weer een blijvend ongemak bemerk in de maatschappij als het gaat om de omgang en beoordeling van succesvolle, machtige vrouwen. Dat is niet rechts of links, en vrouwen maken zich er net zo schuldig aan als mannen. Kijk maar naar de manier waarop er al decennia gesproken en geschreven wordt over Hillary Clinton maar nu ook bijvoorbeeld over Kellyann Conway, één van de belangrijkste strategen van de huidige Amerikaanse Donald Trump.

Vragen mensen ook aan Jeroen Pauw wanneer hij een kind krijgt? Dacht het niet.

Op veel kleiner schaal word ik ook met seksisme geconfronteerd. Je wil niet weten hoe vaak mij gevraagd wordt wanneer ik een kind krijg. Dat soort vragen beantwoord ik niet meer. Vragen journalisten dat ook aan Jeroen Pauw? Nee, toch?

Emancipatie begint van onderop

We zijn al ver gekomen, maar we zijn er nog lang niet. Alle emanciperende bewegingen - of het nou gaat om de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten, de strijd om het kiesrecht voor vrouwen of de homo-emancipatie – de overwinningen die zij behaald hebben, hebben we te danken aan bewegingen die van onderop komen. Van burgers die keer op keer een punt op de agenda zetten, de straat op gaan en strijden voor gelijkheid. Zolang in een ‘eerste wereldland’ als Nederland vrouwen minder betaald krijgen voor hetzelfde werk, blijft dat soort activisme en bewustwording nodig. Daarom spreek ik me hiervoor uit. 

Je vergooit vijftig procent van het menselijk kapitaal

Idioot om het niet te zijn

Mijn vader leerde me al vroeg dat organisaties, bedrijven en de maatschappij als geheel beter functioneren als mannen en vrouwen in gelijke mate vertegenwoordigd zijn en het voor het zeggen hebben. De wetenschap heeft dat inmiddels ook aangetoond. Daarbij: als dat niet zo is, gooi je vijftig procent van het menselijk kapitaal weg. Vijftig procent van de hersenen, talenten, creativiteit en inventiviteit van de mensheid! Puur uit rationale, pragmatische overwegingen ben je dus een idioot als je geen feminist bent.