Een illustratie van Gloria Wekker, Angela Maas en Soerin Narain
Anoek Hofkens
Anoek Hofkens
Contributor

Drie tips voor meer gelijkheid van mensen die er verstand van hebben

Wij vroegen de drie genomineerden van de Joke Smitprijs 2017 met welke kleine, alledaagse, actie je makkelijk kunt bijdragen aan meer gelijkheid. Dit is wat zij zeiden.

Een illustratie van Gloria Wekker, Angela Maas en Soerin Narain
Illustratie: Leander Jansen

De genomineerden zijn: Soerin Narain, de oprichter van Stichting Vobis, emeritus hoogleraar Gloria Wekker en hoogleraar cardiologie Angela Maas. Stuk voor stuk personen die zich al jaren inzetten voor meer gelijkheid.

Dit deed Joke Smit

Even voor iedereen die de prijs nog niet kent: de Joke Smitprijs is een tweejaarlijkse regeringsprijs die wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten op het gebied van gendergelijkheid. Joke Smit (1933 – 1981) gaf 50 jaar geleden het startsein voor de tweede feministische golf in Nederland met haar artikel ‘Het onbehagen bij de vrouw'.

Joke Smit. Foto: MDNL
Joke Smit. Foto: MDNL

Eva reikt de prijs uit

Maandag wordt de prijs in een besloten lunch uitgereikt en daar is Eva ook bij. Zij is dit jaar namelijk gevraagd als juryvoorzitter. En wie het ook wordt, alle genomineerden hebben stuk voor stuk al veel betekend voor de emancipatie in Nederland.

We stellen ze even aan je voor en vroegen hen meteen of ze een goede tip hebben voor wat we zelf kunnen doen voor meer gelijkheid.

Foto: Soerin Narain
Foto: Soerin Narain

1. Soerin Narain komt op voor jonge vrouwen

Soerin Narain is de oprichter van Stichting Vobis. Hij zet zich met zijn stichting in voor moeilijk bereikbare gezinnen met kinderen. En dan met name Hindoestaanse meiden en jonge vrouwen in een kwetsbare positie. De jury is onder de indruk “van de vele thema’s die hij bespreekbaar maakt met aandacht voor de rol van vrouwen en mannen.”

Tip: Behandel je zoon en dochter gelijk

“Begin thuis. Binnen migrantengemeenschappen zie je vaak dat jongens andere rechten en plichten hebben dan meisjes. Ze mogen bijvoorbeeld zo laat thuis komen als ze willen, terwijl meisjes om tien uur thuis moeten zijn. En migranten meisjes moeten maagd blijven terwijl de jongens de hort op gaan.”

“Dat is wat ik zie en dat zou niet zo moeten zijn. Geef je kinderen hetzelfde zakgeld, houd ze aan dezelfde regels. Dan heb je al een grote stap gezet naar meer gelijkheid. Binnen Nederlandse gezinnen is de emancipatie een stuk verder dan bij migrantengezinnen. Het gaat vooral om een mentaliteitsverandering en bewustwording, daar is nog veel te doen.”

Gloria Wekker. Foto: Jean van Lingen
Gloria Wekker. Foto: Jean van Lingen

2. Gloria Wekker verbetert de positie van zwarte vrouwen

Gloria Wekker bekleedde lange tijd de leerstoel Gender en Etniciteit aan de Universiteit Utrecht. Wekker dankt haar nominatie volgens de jury aan “haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland.”

Tip: Zeg er iets van als je ongelijkheid ziet

“Spreek je uit als ongelijkheid zich voordoet op het moment zelf. Bijvoorbeeld als er een grapje wordt gemaakt over vrouwen die niet kunnen autorijden of inparkeren. Het vraagt een zekere moed om dat te doen, maar het is nodig. Dit soort opmerkingen houden namelijk de ongelijkheid in stand.”

“En als je erop gaat letten, zie je dat het aan de orde van de dag is. Het is namelijk wel prettig om je zo te positioneren als man. Want wie dit doet, zegt eigenlijk: ‘mannen zijn nu eenmaal beter’. En op dezelfde manier worden er ook ‘grapjes’ gemaakt over mensen met een kleur. Die gaan niet over autorijden, maar over dat die ‘nu eenmaal dommer of stommer’ zijn. Het is belangrijk dit te onderbreken. Ook al is het bedoeld als grapje, ik vind het geen grapje.”

Foto: Angela Maas
Foto: Angela Maas

3. Angela Maas zorgt voor betere medische hulp voor het vrouwenhart

Angela Maas is hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan het Radboud Universitair Medisch Centrum. Zij is door de jury genomineerd vanwege “haar niet-aflatende inzet voor gendersensitieve zorg”. De medische wereld zag hart- en vaatziekten lange tijd als typische mannenziekte. Maas heeft er haar specialisme van gemaakt om beter naar vrouwenharten te kijken.

Tip: Schuif vaker een vrouw naar voren

Maas: “Denk ook eens aan een vrouw als er binnen een bestuur of commissie wordt gevraagd: ‘Wie kan dit doen?’. Of het nou in een medezeggenschapsraad is, de buurtvereniging of sportclub. Als er vaker vrouwen op dit soort plekken zitten, wordt het vanzelfsprekender om vrouwen in bestuursfuncties te zien.”

“We zijn het gewend om mannen in deze functies te zien, maar vrouwen kunnen het net zo goed! En dat geldt ook voor mensen met een kleurtje. Zodra het wat gewoner wordt om vrouwen en mensen met een kleurtje op deze posities te zien, wordt dat ook normaler op andere niveau’s. Topniveau’s bijvoorbeeld. Verandering begint vaak op kleine schaal.”

Drie mooie tips van drie bijzondere mensen! Op maandag 11 december wordt tijdens een besloten lunch in de Balie in Amsterdam bekend gemaakt wie de Joke Smitprijs van 2017 in ontvangst mag nemen.