Hurricane
Foto van Eva Jinek

Dít was er voor nodig om te zorgen dat orkanen ook jongensnamen kregen

Al sinds 1953 krijgen orkanen hun eigen naam. En hoewel het misschien niet meer dan logisch lijkt dat dit zowel mannen- als vrouwennamen zijn, was dat vroeger wel anders. Toen kregen de stormen altijd een vrouwennaam. Dat moest anders, vonden deze feministen. The Lily legt uit hoe dat verliep.

Hurricane
Dít was er voor nodig om te zorgen dat orkanen ook jongensnamen kregenUnsplash

In 1953 werd er in de Verenigde Staten een systeem ingevoerd om orkanen te registreren. In dit systeem kregen orkanen officieel hun eigen naam. Klein detail: allemaal meisjesnamen. Zo waren er Janet, Audrey, Inez en Agnes bijvoorbeeld. Waar bleven de stormen met een mannennaam?

Dat vroeg feminist Roxcy Bolton zich ook af eind jaren ‘60. Ze vond het hoog tijd om een eind te maken aan het enkel toeschuiven van meisjesnamen aan orkanen. Om daad bij woord te voegen riep zij de term 'Himmicane' in het leven, een mannelijke verwijzing naar een orkaan. 

'Ze is geen dame'

Bolton woont in die jaren in het kustgebied van de Golf van Mexico. In 1969 wordt deze regio getroffen door Camille. De berichtgeving over deze zware orkaan klonk negatief. En wat Bolton betreft was het onnodig om die slechte eigenschappen enkel aan vrouwen toe te kennen. Zinnen als 'ze kan geen beslissingen nemen' en 'ze is geen dame' werden gebruikt om de storm te beschrijven. Je kan je voorstellen dat dit de bestaande vooroordelen over het vrouwelijk geslacht niet bepaald ten goede kwam.

Maar ook eind jaren ‘60 was de strijd nog niet gestreden: in 1970 schreef Bolton haar eerste brief aan het National Hurricane Center. Die brief was het startsignaal van een drie jaar durende discussie waarbij het orkaancentrum uiteindelijk stelt dat Bolton geen passend alternatief weet te bieden. Bolton krijgt haar zin niet en de ‘mannelijke stormen’ blijven uit. 

Pas toen er voor het eerst een vrouwelijke minister van handel werd aangesteld, veranderde er iets. Juanita M. Kreps had nauw contact met de Amerikaanse weerinstituten en besloot de strijd van Bolton dapper voort te zetten. Onder haar bewind werd in 1978 de eerste orkaan vernoemd naar een man: 'Bud' was geboren.

25 jaar nadat orkaan Alice als eerste een naam kreeg, kwam er dan toch gerechtigheid. En ook al zijn orkanen nooit goed nieuws, de afwisseling in namen is in ieder geval eerlijk.

Bron: 
The Lily