Mata Hari
Foto van Eva Jinek

Deze website zet vrouwen uit de geschiedenis ein-de-lijk in de schijnwerpers

Deze week werd ter ere van de ‘maand van de geschiedenis’ de F-site gelanceerd. Een website die precies niets met voetbal te maken heeft. Want volgens de briljante initiatiefnemers is het hoog tijd voor meer vrouwen in het geschiedenisonderwijs.

Mata Hari
Mata HariWikimedia Commons

Schurken, keizers, koningen en wetenschappers. Sla een geschiedenisboek open en het barst er van de mannen. Maar waar zijn de vrouwen gebleven? Ze hebben tenslotte altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Dit is precies wat  de initiatiefnemers van het platform zich ook hebben afgevraagd.

En onze redactiestagiair Ciska, een historicus in spe, sluit zich daar volledig bij aan. “Niet alleen op de middelbare school waren de geschiedenisboeken al gevuld met mannen. Maar ook nu, tijdens mijn studie Geschiedenis, zijn het vooral mannen die het verplichte curriculum domineren. Natuurlijk is het mogelijk om je tijdens de keuzeruimte te verdiepen in vrouwengeschiedenis, maar deze handvatten krijg je niet altijd aangereikt. En als het dan al over vrouwen gaat, worden ze vaak neergezet als slachtoffers en afhankelijk. Maar dat is nonsens. We moeten juist leren over de inspirerende, baanbrekende en (bijna) vergeten vrouwen die de geschiedenis rijk is.”

Drie jaar nadat Agnes Cremers, Mark Bergsma en Alice Souguir de website bedachten, werd er deze week voorgoed gebroken met de vergeten rol van vrouwen in de geschiedenis. Tijdens de lezing ‘De geschiedenisles die je nooit hebt gehad’ (jawel, over hoeren, heksen en heldinnen) werd F-site gelanceerd.

Wat de F(eminisitische)-site te bieden heeft

De website wil ervoor zorgen dat de rol van vrouwen ook centraal komt te staan in onze geschiedenislessen.  Om dat voor elkaar te krijgen, moeten kinderen vanaf jongs af aan leren dat vrouwen in de geschiedenis net zo belangrijk zijn geweest als mannen. En om die reden biedt F-site scholen en docenten lesmateriaal over vrouwen uit de geschiedenis, toegespitst op de tien tijdvakken uit het geschiedenisonderwijs. Kat in het bakkie, toch?

Maar niet alleen docenten kunnen op de website terecht. Ook leerlingen kunnen F-site gebruiken als bron voor hun werkstukken en spreekbeurten. En dankzij de enorm overzichtelijke site, en het feit dat er in iedere periode wel een paar vrouwen een podium krijgen, is er eigenlijk geen excuus meer om de bijzondere vrouwen uit onze geschiedenis geen aandacht geven.

De vrouwen achter de F-site

Er is drie jaar lang gewerkt aan het project dat nu met behulp van een crowdfundingactie kon worden gerealiseerd. Een jaar geleden sprak redacteur Veerle ook al met initiatiefnemer Agnes Cremers. Ben je benieuwd naar haar verhaal en motivatie voor de website? Lees het stuk dan via de link hieronder. En neem ook vooral een kijkje op F-site zelf natuurlijk!

31 oktober 2018 13:45