Bron: Unsplash
Foto van Eva Jinek

Deze mannen hebben naaktfoto’s van vrouwen nodig om zich machtig te voelen

Waarom vinden mannen het tof om naaktfoto’s van (bekende) vrouwen online te bekijken? En hen dan ook nog eens te beledigen? Volkskrant-journalist Loes Reijmer analyseert het. “Het is een machtsmiddel om succesvolle vrouwen ‘eronder te houden'."

Bron: Unsplash
Bron: Unsplash

Op besloten fora hing afgelopen week een opgetogen sfeer, want: er waren weer naaktfoto’s uitgelekt. Reijmer: “De hack kreeg de naam The Fappening 2.0, refererend aan augustus 2014 toen onder de noemer The Fappening (een samentrekking van happening en fappen, internettaal voor aftrekken) naaktfoto's van bekende vrouwen werden verspreid.

Opnieuw een naaktfotoschandaal

Foto’s van Emma Watson en Amanda Seyfried, maar ook van de Nederlandse vlogger Laura Ponticorvo zaten erbij. En er werd volop geklikt en gereageerd. Wat drijft mannen om deze foto’s te bekijken, zich daarover op te geilen, en er ook nog eens denigrerend op te reageren? En interessanter nog: Wat drijft de hackers om aanvallen uit te voeren op de accounts van deze vrouwen om deze foto’s te kunnen stelen?

Reijmer analyseerde het. En haar conclusie is stuitend.

Geilheid lijkt de overduidelijke reden, maar is te kort door de bocht. Het is namelijk veel makkelijker om ‘gewone’ pornosites te bezoeken. En hackers zijn er jaren mee bezig en lopen het risico om de gevangenis in te gaan. De motivatie van de hackers en de flappers komt ergens anders vandaan: het gevoel dat vrouwen een betere positie veroveren in de samenleving.

Deze schandalen reflecteren onze samenleving

Het gaat om kleine mannetjes

Volgens Reijmer draait het in essentie allemaal om macht. “Macht over het vrouwenlichaam, maar ook over het bepalen van de norm.” Psycholoog David J. Ley. spreekt in zijn praktijk vaak mannen die tegen de wil van vrouwen foto's online hebben gepubliceerd. Ley: “We moeten deze schandalen ook niet geïsoleerd zien. (...) Ze reflecteren onze samenleving. De VS hebben nu nota bene een president die opschepte dat hij vrouwen in hun kruis kan grijpen omdat hij rijk en beroemd is.'”

“Mannen zijn onzeker”, zegt hij. “Vrouwen zijn succesvoller in het hoger onderwijs en worden financieel onafhankelijker. Deze veranderingen maken sommige mannen bang voor de toekomst. Ze kunnen niet met de stress omgaan en uiten dat heel verkeerd.”

Ze zijn dom

Volgens de Volkskrant-journalist pleiten de figuren die de foto’s plaatsen, delen en becommentariëren zichzelf vervolgens vrij met het korte - en kortzichtige - argument: ‘hadden ze maar niet zo dom moeten zijn’. Om zich te laten hacken én om naakt te poseren. Eigen schuld, dikke bult.

Van iedereen minstens één naaktfoto online

Kijken naar iets dat je niet mag zien

Dat het een strafbaar feit is, dat staat vast. De foto’s en video’s worden tegen de wil in van de vrouwen online geplaatst. En de machtige-kick van de ‘kijker’ zit ‘m deels ook in het feit dat ze dondersgoed weten dat ze naar iets kijken wat ze eigenlijk niet mogen zien.

Wanneer zullen deze mannen stoppen?

En hoe zorgen we er nu voor dat dit stopt? Ley heeft een idee: “Ik grap weleens dat eigenlijk van iedereen minstens één naaktfoto online moet staan. We moeten er normaler over gaan doen.' Reijmer doet een andere suggestie, die iets minder drastisch is, en zo makkelijk dat het idioot is dat dit op dit moment nog niet zo is. Reijmer: “Een simpele gedachte, gewoon iets om in het achterhoofd te houden: zonder toestemming blijf je van vrouwenlijven af. Ook online.”

Lees haar hele analyse via de onderstaande link. Het is zeker je moeite waard!

Bron: 
De Volkskrant