De lijst van BBC is er een met uitersten. Hij bevat leiders, pioniers en alledaagse helden.
Foto van Eva Jinek

Deze inspirerende vrouwen wil je absoluut leren kennen

Deze week lanceerde BBC hun 100 Women lijst vol met inspirerende vrouwen die zich inzetten voor een betere wereld. We stellen er graag een paar aan je voor.

De lijst van BBC is er een met uitersten. Hij bevat leiders, pioniers en alledaagse helden.
De lijst van BBC is er een met uitersten. Hij bevat leiders, pioniers en alledaagse helden. Twitter

De lijst van BBC is er een met uitersten. Hij bevat leiders, pioniers en alledaagse helden. Dat alles in een leeftijdscategorie van vijftien tot 94 en afkomstig uit meer dan 60 verschillende landen. We kennen ze natuurlijk al, de lijsten met bijzondere vrouwen, maar wat deze lijst extra speciaal maakt, is dat er maar weinig wereldberoemde vrouwen op terug te vinden zijn. Toch verdienen de 100 vrouwen in kwestie een plek omdat ze zich stuk voor stuk inzetten voor een specifieke groep, gemeenschap, land of wereldwijd. En dat maakt dat ze allemaal maar wat vooruitstrevend en inspirerend zijn.

Selecteren was dan ook zeker niet appeltje eitje. Toch hebben we er zeven vrouwen uitgepikt die we heel graag aan je voorstellen!

1. Abisoye Ajayi-Akinfolarin

De Nigeriaanse Abisoye is 33 jaar en oprichter van de organisatie Girlscoding. Deze organisatie leert meisjes hoe ze websites moeten coderen, ontwerpen en bouwen. Dit helpt de jonge vrouwen niet alleen vooruit, maar is goed voor de hele samenleving. De websites die in samenwerking met Girlscoding worden gemaakt, bieden namelijk oplossingen voor problemen die in heel Nigeria voorkomen. Een mooi staaltje denkwerk van Abisoye dat goed uit de verf komt.

Abisoye Ajayi-Akinfolarin
Abisoye Ajayi-AkinfolarinTwitter, suamagazine

2. Shrouk El-Attar

De 26-jarige Egyptische Schrouk studeert electric design aan de Cardiff University in Wales en helpt andere vluchtelingen toegang te krijgen tot universiteiten in Engeland. Maar dat niet alleen, want Schrouk gebruikt niets minder dan buikdansen als campagnemiddel om zo meer aandacht en respect te vragen voor de LGBT-gemeenschap in Egypte. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR benoemde haar als ‘Young Women of the Year’ als erkenning van haar activisme.

Shrouk El-Attar
Shrouk El-AttarTwitter, EmmaBatha

3. Helena Ndume

De Namibische Helena is oogarts en heeft bij meer dan 35.000 mensen voorkomen dat ze blind werden. Ze herstelde het zicht van deze mensen met behulp van lensoperaties. En dat alles voor helemaal niks noppes nada. Veel van haar patiënten noemen haar ‘de Namibische wonderdokter’ en dat lijkt ook vrij terecht als we kijken naar de zeer gecompliceerde operaties die ze uitvoert op vrijwillige basis.

Helena Ndume
Helena NdumeTwitter, unwomenafrica

4. Liz Johnson

De Engelse Liz is 32 jaar en als paralympisch zwemmer neemt ze de ene na de andere prijs mee naar huis, waarvan er inmiddels drie Olympisch zijn. Dat maakt haar een inspiratie voor velen. Niet alleen omdat ze kan zwemmen als geen ander, maar ook omdat ze zich hard maakt voor mensen met een beperking. Ze wil dat zo min mogelijk mensen met een beperking onnodig arbeidsongeschikt worden verklaard en dat de arbeidsmogelijkheden voor deze mensen worden vergroot. Met haar organisatie The Ability People timmert ze inmiddels aardig aan de weg.

Liz Johnson
Liz JohnsonTwitter, InvestopiaUk

5. Fatma Samoura

Dat voetbal niet alleen een mannensport is, weten we allang. Toch zijn er maar weinig vrouwen te bekennen in de top van International Federation of Football Association (FIFA). De Senegalese Fatma brengt daar eindelijk verandering en is sinds 2016 de eerste vrouw én Afrikaan die de functie ‘secretaris generaal’ vervult. En dat is zeker niet mis, ze is namelijk verantwoordelijk voor het toezicht op de commerciële en operationele kant van de organisatie. Een mooie stap naar meer diversiteit en een inspiratie voor menig voor menig zwarte en witte vrouwen.

Fatma Samoura
Fatma SamouraInstagram, visionarywomen

6. Alina Anisimova

Alina is pas negentien jaar en woont in Kyrgyzstan. De jonge hemelbestormer leidt het project CubeSat van de Kyrgyz Girls' Space School. Dit is een school waar jonge vrouwen hun beste beentje voor zetten in de hoop de eerst satelliet van het land te maken en de ruimte in te sturen. In Kyrgyzstan zijn er nog maar weinig mensen die zich wagen aan technologie. Dat maakt deze school - geleid door jonge vrouwen en speciaal voor meisjes - extra bijzonder. Het doel van Alina is dat in de toekomst niemand meer raar opkijkt van vrouwen die zich bezighouden met technologie en bètavakken.

Alina Anisimova
Alina AnisimovaInstagram, aleenfox

7. Nimco Ali

Nimco is geboren in Somalië, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Engeland. Toch is ze haar land van herkomst niet uit het oog verloren. Ze is inmiddels 35 jaar en een doorgewinterde vrouwenrechtenactivist. In 2010 richtte ze de organisatie Daughters Eve op die zich hard maakt voor bewustwording en voorlichting over genitiale verminking van vrouwen. Als jong meisje kwam ze zelf in aanraking met deze vorm van verminking. Nog jaren later kampte ze met pijnlijke gevolgen hiervan. Dat gunt ze niemand, en daarom is haar doel om besnijdenis bij meisjes voorgoed de wereld uit te helpen.

Nimco Ali
Nimco AliInstagram, spiritof2012hq

Hoewel deze vrouwen stuk voor stuk een schijnwerper verdienen, geldt dit natuurlijk voor alle 100 vrouwen op de lijst van BBC. Ben je benieuwd naar de rest? Bekijk de lijst dan via de link hieronder!

Bron: 
BBC