Privacy
Foto van Eva Jinek

De veiligheid van vrouwen lijkt in de digitale wereld niet gewaarborgd

In het onderzoeksproject Privacy Project doet The New York Times een maand lang diepgravend onderzoek naar privacy. Journalist Emily Chang schreef hiervoor een opiniestuk over de relatie tussen privacy en de veiligheid van vrouwen. Want volgens haar is de digitale wereld niet ontworpen om de veiligheid van vrouwen te waarborgen.

Privacy
Privacy Foto: Unsplash

Natuurlijk is privacy iets dat ons allemaal aangaat, zegt Chang. "Maar de ervaring van mannen en vrouwen op het internet is compleet anders." Ze vergelijkt het als volgt: "Een vrouw die door een donkere steeg loopt, heeft daar een ander gevoel bij dan een man."

Vrouwen worden vaker op een seksuele manier lastig gevallen op het internet en zijn zich meer bewust van de risico’s op vlak van privacy. Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke studenten minder snel geneigd zijn online informatie te delen over bijvoorbeeld hun relatiestatus of politieke voorkeur.  

Anoniem zijn is makkelijk

Een voorbeeld van zo’n ontwerpfout die Chang aanhaalt is anonimiteit op het internet. Zo kun je heel makkelijk zonder telefoonnummer berichtjes sturen via Facebook Messenger. Op deze manier is het lastig om iemand - bijvoorbeeld een stalkende ex - buiten je telefoon te houden.

De Amerikaanse journalist vindt dat de drang naar online transparantie ten koste gaat van het gevoel van veiligheid voor vrouwen. Als voorbeeld noemt ze een verhaal dat een kennis tegen haar vertelde. De vrouw maakte gebruik van een deeltaxi. De app van die taxi laat je de voornamen van medepassagiers zien. De man die naast haar zat, zag op haar trui voor welk bedrijf ze werkte en wist met de informatie uit de applicatie haar gegevens te achterhalen.

Een onschuldig voorbeeld, want die man had verder geen kwaad in de zin. Toch laat het volgens Chang wel zien hoe makkelijk je te vinden bent in deze digitale samenleving. En hoe weinig controle je daar zelf over hebt.

Meer rekening houden met vrouwen

Californië heeft 'het recht om vergeten te worden' ingesteld. Dit zorgt ervoor dat inwoners het recht hebben bedrijven te vragen persoonlijke informatie te wissen. Maar als iemand anoniem informatie over jou op het internet zet, is het een stuk ingewikkelder dit te laten verdwijnen.

Chang pleit ervoor dat bij het maken van nieuwe privacyregels meer rekening wordt gehouden met de zorgen van vrouwen. Stap één is meer vrouwelijke politici op invloedrijke posities krijgen, zodat zij kunnen meeschrijven aan nieuwe wetgeving. Maar het doorvoeren van nieuwe wetten kost tijd.

Daarom is het volgens Chang belangrijk dat grote techbedrijven vaker bij vrouwen te rade gaan over wat zij belangrijk vinden en waar zij zich zorgen over maken. Dat dit wordt meegenomen is niet vanzelfsprekend, want slechts een kwart van de werknemers van Amerikaanse techbedrijven is vrouw.

Volgens Chang moeten we privacy beschouwen een feministisch onderwerp: "Laten we niet wachten tot het geregeld wordt, daar is dit onderwerp veel te belangrijk voor!"

Bron: 
New York Times