Vrouw verkleed als Vrijheidsbeeld
Foto van Eva Jinek

5 redenen waarom Internationale Vrouwendag nog steeds broodnodig is

Is Internationale Vrouwendag anno 2018 nog relevant? Nou, volgens ons wel! Hier een handig overzicht met alle uitdagingen die er nog zijn én alle inspirerende vrouwen die ze aangaan.   

Vrouw verkleed als Vrijheidsbeeld
Foto: Getty

Fijne Internationale Vrouwendag! Al bijna honderd jaar wordt deze dag gevierd en ook vandaag zal wel weer de vraag geopperd worden of het allemaal nog wel nodig is.

Vrouwen kunnen tegenwoordig toch stemmen, werken, scheiden, en over hun eigen leven beschikken? In 1908 hadden vrouwen nog wat om voor te strijden, maar anno 2018 zijn vrouwen toch zeker al (bijna) gelijk?

Vrouw heft vuist in protest
Afgelopen jaar hebben we veel inspirerende verhalen langs zien komen Getty

Waarom we deze dag nodig hebben

Was het maar zo’n feestje! Want als dat zo was, hadden we vandaag nog meer te vieren. Het afgelopen jaar hebben we veel verhalen van inspirerende vrouwen langs zien komen, maar ook genoeg wat ons deed schrikken en ons eraan herinnerde dat er nog genoeg is om voor te strijden.

Zo bestaat er nog steeds een significante loonkloof tussen vrouwen en mannen, als er eenmaal kinderen komen zijn de zorgtaken vaak oneerlijk verdeeld, en in de politiek en de wetenschap zijn vrouwen nog steeds sterk ondergerepresenteerd.

Meisje kijkt omhoog naar protestshirt
Foto: Getty

Dus hier even alles op een rijtje: waarom Internationale Vrouwendag vandaag de dag nog stééds belangrijk is. Daarvoor hebben we alle belangrijke thema’s die bij Jinek aan bod zijn gekomen, voor je verzameld. Niet om te zwelgen in de ellende, maar om weer even te beseffen waar we volgend jaar mee aan de slag kunnen gaan!

Nederland is als het aankomt op gendergelijkheid wereldwijd van de 16e naar de 32e plek gezakt

World Economic Forum

1. De positie van de vrouw is nog niet zo gelijk als je denkt

Als je dacht dat we het steeds beter deden als het gaat om de positie van de vrouw: think again. Op de ranglijst die wereldwijd de gelijkheid tussen mannen en vrouwen bijhoudt, is Nederland het afgelopen jaar van de 16e naar de 32e plek gezakt. Landen als Burundi en Wit-Rusland hebben ons keihard ingehaald.

Kleine voetnoot: de algemene score van Nederland is wel iets omhoog gegaan. Wat betekent dat de positie van vrouwen wel degelijk verbeterd is. De andere landen hebben alleen meer gedaan en ons ingehaald. Iets om aan de slag mee te gaan dus!

2. De loonkloof is er nog steeds

Een van de dingen waar we echt dagelijks mee te maken hebben, is de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Het gemiddelde loonverschil is 16.1%. Begrijp ons niet verkeerd, er is de afgelopen eeuw al heel veel voor elkaar gekregen wat betreft vrouwenrechten, maar nog niet alles is opgelost.

Er zijn verschillende verklaringen voor de loonkloof in Nederland. Een van de voornaamste redenen is volgens het CBS dat na de geboorte van een kind er van de moeder wordt verwacht parttime te gaan werken, terwijl dat van de vader vaak niet wordt verwacht.

Dit zorgt er ook voor dat 48.4% van de vrouwen niet financieel onafhankelijk is. Terwijl 73,8% van de mannen dit wel is. Zo zie je hoe het merendeel van de zorgtaak op je nemen verstrekkende gevolgen kan hebben.

2. Zorgtaken

Als er kinderen komen, dan is de vrouw vaak de ouder die parttime gaat werken. Terwijl de man een fulltime baan behoudt. Vaak is dit niet bewust: de helft van de stellen met kinderen zeggen dat ze de zorgtaken en werk onderling gelijk willen verdelen, maar uiteindelijk doet maar 18% dit.

Vrouwen besteden over het algemeen twee keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken (de kinderen, mantelzorg voor de ouders) dan mannen dat doen.

3. Er zijn niet genoeg vrouwen in topposities

Hoewel de Tweede Kamer en de gemeenteraad de samenleving vertegenwoordigen, zijn ze op het eerste gezicht geen heel trouwe afspiegeling ervan. In de Tweede Kamer zijn maar 36% van de leden vrouw. En in de gemeenteraad is dat 28%.

In het bedrijfsleven is het niet veel beter gesteld. Slechts 11.7 procent van alle topbestuurders is vrouw. Een streefcijfer - dat bij wet is vastgesteld - zegt dat dit in 2019 20% zou moeten zijn. Een flinke uitdaging! En 20 procent is natuurlijk nog steeds ver van gelijke invloed.

4. Er is niet genoeg kennis over 'vrouwenziektes'

We weten véél te weinig over gezondheidskwesties bij vrouwen. Zoals de andere klachten die zich manifesteren bij hart-en vaatziektes van vrouwen, PCOS, en het voorkomen en genezen van baarmoederhalskanker.

Medisch onderzoek is door de geschiedenis heen vaak voornamelijk op jongens en mannen uitgevoerd. Hierdoor bestaat er amper onderzoek over symptomen en problemen die zich vooral of alleen bij vrouwen voordoen. Het gevolg? Vrouwen worden vaak over het hoofd gezien. Hierdoor zijn bijvoorbeeld hartproblemen doodsoorzaak nummer één bij vrouwen.

5. Er is niet genoeg representatie

Je hoort het wel vaker: representation matters! Wie je op het grote scherm ziet, heeft misschien meer invloed op je dan je denkt. Als er aan een talkshowtafel alleen maar mannen zitten, dan wordt een groot deel van de samenleving niet gehoord.

Bij de NPO is maar 35,4 procent van de mensen die in beeld komt vrouw. En van alle experts die gehoord worden in de media, is zelfs 88 procent man. En dus maar 12 procent vrouw. Drie keer raden welke sekse we vervolgens associëren met kennis en autoriteit?

Zo, dat is toch een aardige verzameling leesvoer! Er is veel werk te doen, maar in alle verhalen komen sterke, inspirerende en doortastende vrouwen en mannen naar voren, die elke dag vechten voor een écht gelijke samenleving. Daar hebben wij vertrouwen in.

Bron: 
Women Inc.