Sonja Barend en Eva in gesprek
Foto van Eva Jinek

Sonja Barend en Eva Jinek praten openhartig over hun liefde voor het vak

Als iemand het vak van talkshowhost begrijpt, is het Sonja Barend wel. Voor het NRC spraken Barend en Eva een avond lang over de bizarre wereld van de late night talkshow en vooruit: ook even over kinderen.

Sonja Barend en Eva in gesprek
Sonja Barend en Eva in gesprekFoto: Lars van den Brink, voor NRC

Sonja Barend (78) stond lang bekend als de ‘koningin van de talkshow’. Zij en Eva hebben elkaar nog nooit ontmoet, maar eens moet de eerste keer zijn. En wat is een betere gelegenheid dan voor één van de ‘Zomeravondgesprekken’ van het NRC.

De formule is vrij simpel: twee aan elkaar gewaagde gasten tafelen een avond lang met twee journalisten. Aan Eva en Sonja Barend de eer het spits af te bijten.

En dat lukt best prima. “Ook al hebben ze elkaar nooit ontmoet, vakmatig klikt het meteen,” schrijft het NRC. Mocht je je afvragen wat er gebeurt als twee vrouwen die gewend zijn vragen te stellen, opeens ondervraagd worden. Nou dit ongeveer:

Eva en Sonja Barend in gesprek
Eva en Sonja Barend in gesprekFoto: Lars van den Brink, voor NRC

Over het vak

Herkenning is er zeker. De twee talkshowhosts hebben het dan ook uitgebreid over hoe moeilijk het kan zijn naar collega's te kijken en hoe spanning het beste in je naar boven brengt. 

Eva en Sonja Barend
Eva en Sonja BarendFoto: Lars van den Brink, voor NRC

Over kinderen

Barend is zelf stiefmoeder van drie kinderen. Ze snapt dus als geen ander hoeveel verantwoordelijkheid het vergt om voor zo’n kinderen te zorgen. Eva vertelt dat ze zwanger worden het meest gedurfde vindt wat ze ooit heeft gedaan. “Dat je het lef hebt een ander mens ter wereld te brengen, met alle verantwoordelijkheid die er bij komt… dat beangstigt me. Wat je allemaal verkeerd kan doen met een mens… Ik bedacht laatst: mijn kind mag niet fietsen.”

Barend: “Groot gelijk, direct verbieden!”

Sonja Barend, presentatrice en eindredactrice van de VARA-talkshow 'Sonja op vrijdag', temidden van haar publiek in de zaal.
Sonja Barend temidden van haar publiek in 1985ANP

Over vrouw zijn in een mannenwereld

Worden vrouwelijke presentatoren anders beoordeeld dan mannelijke, willen de journalisten van het NRC weten. Barend legt uit hoe iedereen altijd vond dat zij een 'grote bek had'. Maar, zo merkt ze op, niemand doet er moeilijk over als Jeroen Pauw of Matthijs van Nieuwkerk eens flink de waarheid vertellen. "Dan noemen ze dat ‘een kritisch gesprek’,” aldus Barend. 

Over sterke opvattingen

In hoeverre kan je je eigen opvattingen uitdragen als talkshowhost, willen de journalisten weten.

Eva: “Als er aan tafel gesproken wordt over hoe moeilijk de politieke realiteit is, vind ik het niet nodig om te zeggen: ik ben een kind van vluchtelingen en iedere vluchteling moet een kans krijgen. Maar elke keer als ik het verhaal van mijn ouders vertel, zeg ik er iets over. Zij zijn met open armen ontvangen toen zij in Nederland kwamen wonen. (...) Door de manier waarop zij zijn opgevangen, hebben mijn broer en ik ons in rijkdom en vrijheid kunnen ontplooien. Door dat verhaal te vertellen, draag ik mijn politieke opvattingen uit. Dus ik gebruik het wel.”

Barend straalt: “Het is zó fijn als Eva zich uitspreekt. Dan voel ik mij met haar verbonden."

Lees het hele interview

Dit zijn natuurlijk slechts fragmentjes van een steengoed interview. Wil je het interview écht recht aandoen? Dan moet je het zeker even helemaal lezen, via de link hieronder.

Bron: 
NRC Handelsblad